Időzített bomba volt a tavaly összeroppant Titan mini-tengeralattjáró

Időzített bomba volt a tavaly összeroppant Titan mini-tengeralattjáró

A Titan roncsai az óceán fenekén (Fotó: United States Coast Guard)

Tavaly júniusban szerencsétlenül járt a Titan mini-tengeralattjáró, amellyel az Ocean Gate nevű cég gazdag turistákat szállított a Titanic 3800 méter mélyen fekvő roncsaihoz, Új-Fundland partjaitól 690 kilométernyire, az Atlanti-óceánban. Az amerikai parti őrség idén szeptember közepén kezdte meg a baleset kivizsgálásának nyilvános meghallgatásait, és a nyilvánosság csak ekkor értesülhetett arról, micsoda hanyagsággal kezelte a cég a biztonsági előírásokat. Igazából az a csoda, hogy a Titan nem szenvedett szerencsétlenséget az első pillanatban, amikor vízbe merült. Ez a katasztrófa azonban nem sok szupergazdagnak fogja kedvét szegni, akik bármit megvehetnek a pénzükért, ezért annyira unatkoznak, hogy csak a legextrémebb kalandok elégíthetik ki őket.

A Stockton Rush által alapított Ocean Gate már évek óta vezetett tengeralattjárós túrákat a Titanic roncsaihoz, és mint a vizsgálat során kiderült, a meghibásodások, a biztonsági problémák és a vezetők hanyagsága miatt elmenekült alkalmazottak végigkísérték a cég történetét. Rushnak kifejezetten rossz híre volt a tenger alattjárózás világában, a (konkurens) szakemberek többsége ugyanis úgy tartotta, hogy az általa üzemeltetett Titan tengeralattjáró, illetve a cég teljes infrastruktúrája veszélyes, és egy sor tengerészeti előírást semmibe vesz. Arról megoszlanak a vélemények, hogy e szakszerűtlen megoldásokat Rush dilettantizmusa vagy a költségek lefaragása szülte, mindenesetre az üzletember sokkal jobban értett a kuncsaftok meggyőzéséhez, mint a mélytengeri közlekedéshez. Így a szakmában általános rossz megítélése dacára a Titan meglehetősen puritán, hordószerű utastere mindig tele volt a Titanic testközelébe vágyó gazdagokkal.

• Milyen problémák merültek fel a Titan kapcsán a vizsgálat során?
• Milyen megdöbbentő körülmények fogadták az utasokat?
• Tisztában lehettek a veszéllyel az utasok és a tulajdonos?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap október 3-ig kapható 2024/39. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!