Orbán Balázs dédapja nemcsak hősi halott volt, hanem köztörvényes bűnöző is

Orbán Balázs dédapja nemcsak hősi halott volt, hanem köztörvényes bűnöző is

Orbán Balázs (Fotó: Mathias Corvinus Collegium - MCC / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valójában többszörösen elítélt köztörvényes bűnöző volt Orbán Balázs dédapja, akit ő erkölcsi példaként állított mások elé. A miniszterelnök politikai igazgatója pénteken kért elnézést az 1956-os forradalomra vonatkozó korábbi mondatai miatt. Hozzátette egyben, hogy neki a dédapja az életét adta a szovjetek elleni küzdelemben, és elsősorban neki kell megfelelnie. De nemcsak ennyit írt, hanem azt is: „Mérceként pedig nem azoknak kell megfelelnem, akik a kommunista utódpártban ülnek ma is, nem azoknak, akik lovasrohamot vezényeltek ellenünk 2006. október 23-án, nem azoknak, akiket külföldről fizetnek, és nem azoknak, akik csak a nőkkel szemben keménykednek.” Mindezzel nyilvánvalóan egyszerre kívánt utalni Gyurcsány Ferencre, Magyar Péterre és más ellenzéki szereplőkre.

Annál érdekesebb, ha velük szemben nagyapját, Khloyber Oszkárt emeli erkölcsi példaképpé, a HVG.hu cikke szerint ugyanis a férfi többszörösen elítélt köztörvényes bűnöző volt. Orbánnak persze erről nem feltétlenül kellett tudnia, és nyilvánvalóan nem is felelős felmenője tetteiért. Viszont ha egy a pályáját ennyire jelentősen meghatározó ügyben a dédapját állítja szembe jelenlegi ellenfeleivel, érdemes megjegyezni: Khloyber a korabeli sajtó szerint 1933-ban leütött és kirabolt egy idős pénzbeszedőt, majd mikor elkapták, azt állította, hogy fogalma sincs, mi történt. Khloyber ekkoriban dohánygyári tisztviselőként dolgozott, és ötezer pengőt zsákmányolt, ami a harmincas évek elején igen sok pénznek számított. Az 1897-es születésű férfit még a helyszínen elfogták, ekkor pedig azt állította, ő is a rablót üldözi. Később a rendőrségen pedig úgy vallott, nem emlékszik semmire. A férfit a történtekért öt év fegyházra ítélték.

Khloybert több más alkalommal is feljelentették vagyon elleni bűncselekményért. Egy alkalommal az volt a vád, hogy a Turán Magyar Háziipari Szövetkezet igazgatójaként jogtalanul zálogosított el terítőket, méghozzá 12 millió korona értékben. Az akkori sajtó szerint elszámolási vita volt a szervezet és az igazgató között. 1926-ban pedig Csáky-Pallavicini Hippolyt őrgróffal és Török Pál katonatiszttel közösen elhatározták, felkérik Strobl Alajost, hogy készítsen Horthy Miklósról egy szobrot. Hamarosan viszont anyagi természetű vita robbant ki köztük, és mindegyikük feljelentette a másikakat lopásért. Az ügyészség az összes esetben alaptalannak nyilvánította a feljelentést. Orbán Balázs dédapját 1942-ben, az Avola marcipángyár alkalmazottjaként is megvádolták csalással és okirat-hamisítással. A férfi 1063 pengőt vett fel egy kereskedőtől, azt ígérve neki, hogy kakaóport szerez számára. Ezt viszont nem tette meg, a pénzt pedig saját céljaira fordította. Khloybert így újabb egy évre ítélték.

A Magyar Narancs cikke közben felhívja a figyelmet arra is, hogy a Turul Szövetség, melynek 1923 őszén ügyvezető alelnöke volt, a zsidók elleni egyetemi atrocitásokban játszott kulcsszerepet.

A büntetés letöltése után a férfi kikerült a frontra, ahol hősi halált halt a szovjetek elleni harcban. Ezért megkapta posztumusz a Magyar Nagy Ezüst Vitézségi Érmet is.