Magyar Péter: Bye, bye Szása

Magyar Péter: Bye, bye Szása

Magyar Péter a március 15-i zászlóbontásán (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bye, bye Szása (Balázs) – üzente szombat reggeli Facebook-posztjában a miniszterelnök politikai igazgatójának Magyar Péter. A Tisza Párt elnöke az elmúlt napokban végig aktív volt Orbán Balázs ügyében, már a botrány kirobbanása után nem sokkal úgy értékelt: Orbán Balázsnak „a XX. századi magyar történelem legfényesebben csillogó 13 napját sikerült az aljas napi propaganda kommunikáció oltárán feláldoznia”. Később meg is szavaztatta követőit, illetve Gulyás Gergelynek is üzent: „Orbán Balázs hazaáruló mondatait nem lehet félreérteni. Ezen szavakkal a megélhetési haverod, a miniszterelnök politikai igazgatója meggyalázta sok ezer szabadságharcos, több száz kivégzett honfitársunk emlékét, köztük Brusznyai Árpád veszprémi tanárét, a 18 évesen kivégzett Mansfeld Péterét, Tóth Ilonáét és a nemrégiben elhunyt saját párttársatok, az életfogytiglani börtönre ítélt Wittner Mária emlékét is. Ezen felül Orbán (álláshalmozó) Balázs, aki többek közt vezeti a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Tudományos Tanácsát és az állami százmilliárdokkal kitömött MCC-t, arról is értekezett, hogy egy külső fegyveres támadás esetén nem kellene megvédeni a hazánkat.”

Orbán Balázs a Mandiner műsorában vetette össze az 1956-os forradalmat az orosz-ukrán háborúval, és úgy fogalmazott: „Pont '56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert '56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.”

Bár a kormányoldalon eleinte igyekeztek úgy tenni, mintha csupán belemagyarázás lenne az egész, de pénteken aztán megszólalt Orbán Viktor, hibának minősítve a megszólalást. Ezt követően a politikai igazgató is elnézést kért (ha valakit megbántott). Orbán Viktor péntek reggel kijelentette, szerinte munkatársa is ott lenne velük a Corvin közben fegyverrel, ha arra lenne szükség. Nem sokra rá Orbán Balázs is bizonygatta, hogy valóban ott lenne.

„Szégyent hoztál a politikai közösségedre, de leginkább a szeretett hazánkra. Megaláztad a szabadságharcosainkat, meggyaláztad a történelmünk talán legdicsőségesebb 13 napját és kiderült, hogy gyáván odadobnád a szülőföldünket idegen hatalmaknak. Most van szükség arra a híres huszárvágásodra, távozz a miniszterelnök mellől, távozz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, távozz az MCC-től és a további ki tudja még hány, az államhoz és a Nemzeti Együttbűnözés Rendszeréhez köthető állásodból. Tovarisi konyec, elvtársak vége!” – írta szombat reggeli bejegyzésében Magyar Péter.

A közmédiában korábban egyébként Orbán Balázs és Magyar Péter között akartak vitát rendezni, de ebbe a Tisza Párt elnöke nem ment bele. A politikus először az árvízhelyzetre hivatkozott, majd arra, hogy neki Orbán Viktorral kell vitatkoznia. Az 56-os megszólalás kapcsán Török Gábor úgy fogalmazott, az az idei év legnagyobb politikusi hibája, és szerinte a következő napokban dőlhet el, hogy Orbán Balázs maradhat-e a helyén. Az elmúlt években a konnektivitás-elméletét fejtegető Orbán az MCC-n keresztül a Libri felvásárlásának ügyében is sokat kommunikált, beleszállva például a tiltakozó írókba, illetve könyvet írt A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye címmel.