Ötmilliárdot költ a kormány speciális önkéntes tartalékos katonákra

Ötmilliárdot költ a kormány speciális önkéntes tartalékos katonákra

Katonai járőrök a debreceni Kossuth téren 2020. március 20-án. (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány a gazdaságvédelmi keretből csoportosít át milliárdokat a speciális önkéntes egység fenntartására.

A meglévő önkéntes tartalékos rendszer részeként speciális önkéntes tartalékos kategóriát vezet be a kormány, amely azoknak szól, akik a koronavírus-járvány idején vesztették el a munkájukat. Benkő Tibor honvédelmi miniszter korábban a Kossuth rádióban közölte, hogy ennek a speciális foglalkoztatási formának nincs kötelező szerződési időtartama, közös megegyezéssel bármikor felbontható. A hat hónapos szolgálat alatt az emberek havi bruttó 161 ezer forintot kapnak, ezen felül munkába járási díjat és étkeztetést is biztosít a honvédség. 

A Hvg.hu vette észre, hogy csütörtök este megjelent egy új kormányhatározat, amely a Gazdaságvédelmi Akcióterv végrehajtásához kapcsolódó honvédelmi munkaerőpiaci helyzet fejlesztéséhez szükséges források biztosításáról címet viseli. Ebből kiderül, hogy erre a célra idén mintegy 3, jövőre 2 milliárd forintot fordítanak, és ezt a költségvetés „gazdaságvédelmi programok” című részéből veszik el.

A hírportál felidézi, hogy az önkéntes tartalékos rendszert már nem sokkal a 2010-es kormányalakítás után létrehozták, bár későbbi hírek szerint nem volt könnyű feltölteni a tervezett létszámot.

A kormány arról is döntött, hogy bevezeti „a szerződéses állományú katonák egyszeri szerződéskötési díját”. Erre ugyanabból a forrásból idén 92 millió, a jövő évtől évente 115 millió forintot tesznek félre. Ennek részletei sem szerepelnek a határozatban, például hogy ki kapja – a mostani vagy csak a jövőben szerződő katonák – és hogy mekkora összegben.