Továbbra is titok marad, miért kapott K. Endre kegyelmet

Továbbra is titok marad, miért kapott K. Endre kegyelmet

Novák Katalin és Balog Zoltán püspök 2022. májusában (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem adja ki a bíróság a kegyelmi botrányban, vagyis K. Endre ügyében keletkezett iratokat – az erről szóló bírósági közleményt a 24.hu szúrta ki. A tájékoztatás szerint egy magánszemély kérte a Fővárosi Törvényszéktől a dokumentumokat, a törvényszék azonban elutasította azt. Azzal érveltek, hogy a törvények szabályai kizárják a kegyelmi eljárások során keletkező iratok nyilvánosságát, ráadásul – olvasható továbbá –  a Kúria hasonló tényállású ügyekben hozott precedensértékű ítéleteiben is azt állapította meg, hogy a kegyelmi eljárások iratai nem közérdekű adatok.

Azt is felhozta a bíróság, hogy az érintett dokumentumok egy meghatározott személyhez köthetők és azok kizárólag az érintett személy bűnügyi személyes adatait tartalmazzák. Márpedig az ilyen információk nem számítanak közérdekből nyilvános adatnak.

Vagyis továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan miért is kapott a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettese kegyelmet azután, hogy a bíróság szerint megpróbálta eltussolni az intézmény vezetőjének pedofil ügyeit. A botrányba belebukó Novák Katalin akkori köztársasági elnök ugyanis nem indokolta meg döntését a nyilvánosság előtt, csak annyi ismert, hogy Balog Zoltán lobbizott a döntés mellett.