Egy sikeres járványkezelés után

Egy sikeres járványkezelés után

A SARS-CoV-2 koronavírus elektronmikroszkópos képe (Fotó: Scripps Research)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A COVID-19 világjárvány három éve szörnyű emberáldozatokkal járt, és súlyosbította az egészségügyi egyenlőtlenségeket. A világgazdaság visszaesett, és világszerte az emberek életére is negatív hatással volt. Ez a tapasztalat megmutatta, hogy a jelenlegi globális egészségügyi irányítási rendszer nem hatékony az egészséget fenyegető veszélyekre való reagálásban. Bár a COVID-19 már nem minősül nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek (PHEIC), és a kereskedelem és a gazdasági tevékenység világszerte visszatért a normális kerékvágásba, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) óvva int egy ismeretlen betegség okozta világjárvány lehetséges veszélyétől. Ezért kulcsfontosságú, hogy az országok világszerte összefogjanak az egészségügyi kormányzás megerősítése érdekében.

A WHO és számos ország a COVID-19 világjárvány idején elkezdte felülvizsgálni a válaszstratégiákat. A Nemzetközi Egészségügyi Szabályzat (2005) számos gyengeségére derült fény a válságkezelés tekintetében, ennek eredményeképpen pedig változtatások vannak folyamatban. A javasolt módosítások közé tartozik a fokozott felügyelet, jelentéstétel és információmegosztás; a jobb reagálási készenlét; és a PHEIC-ek kihirdetésének felülvizsgált kritériumai. Ugyanakkor élénk vita folyik egy új pandémiamegállapodásról, amelynek célja egy szilárd, globális pandémiakormányzási rendszer kialakítása, amely az elszámoltathatóságon, az átláthatóságon és a méltányosságon alapul, és amely megállapodást a 77. Egészségügyi Világközgyűlésen hagyhatják jóvá.

Mivel Tajvan nem tagja a WHO-nak, nem tudjuk közvetlenül befolyásolni a Nemzetközi Egészségügyi Szabályzat (2005) felülvizsgálatát vagy a világjárványról szóló megállapodás kidolgozását. Mindazonáltal továbbra is nagy aggodalommal tölt el bennünket e központi dokumentumok tartalma és a velük kapcsolatos fejlemények. Szívesen hozzájárulunk a pandémiakezeléssel kapcsolatos tapasztalatainkkal, és tanulunk a legjobb nemzetközi gyakorlatokból. Tajvan volt az a nemzet, amely először azonosította a járványveszélyt, és azonnal erre reagáló intézkedéseket hajtott végre, emellett proaktívan megosztotta a létfontosságú információkat a globális partnerekkel, és a nyilvánosság bizalmát a nyitottság iránti elkötelezettségével szerezte meg. Ez kulcsfontosságú volt a világjárvány elleni politikák hatékony végrehajtásához. A jövőbeli világjárványok kezelése érdekében törekedni fogunk az oltóanyagok beszerzésére, az orvosi erőforrások kezelésére, a technológia felhasználására, az emberi jogok védelmére és a dezinformációk elleni küzdelem módszereinek fejlesztésére is.

Kérjük a WHO-t, hogy Tajvan is csatlakozhasson e dokumentumokhoz, hiszen ez lehetővé tenné számunkra az együttműködést az új vírustörzsek megfigyelése, a kórokozó diagnosztikai adatok jelentésére és cseréje, valamint az új vakcinák és vírusellenes kutatások vagy klinikai kísérletek eredményeinek megosztása terén. Ez nem csak a jövőbeli világjárványok elleni kollektív globális fellépést, de a nemzetközi közösség rugalmasabb járványellenes erőfeszítéseit is elősegítené.

Kérjük a WHO-t, hogy támogassa Tajvan bevonását a globális egészségügy felügyeletébe, hiszen Tajvan továbbra is elkötelezett a szakmaiság, a pragmatizmus és a hozzájárulás elvei alapján történő részvétel mellett. Tajvan a WHO-val való együttműködésre törekszik a globális egészségbiztonság földrajzi hiányosságainak orvoslása és egy átfogó globális egészségügyi keretrendszer kialakítása érdekében.

A WHO Mindenki Egészségének Gazdasági Tanácsa megállapította, hogy legalább 140 ország alkotmányában az egészséget alapvető emberi jogként ismerik el, ennek ellenére sok ország nem fogadott el és nem hajtott végre olyan törvényeket, amelyek valóban biztosítanák polgáraik számára az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Tajvan keményen dolgozott az általános egészségügyi lefedettség eléréséért és az elmúlt évtizedekben a WHO ajánlásainak megfelelően folyamatosan javította az egészségügyi ellátás minőségét, továbbá hatékonyan integrálta és elosztotta a szociális jóléti forrásokat, hogy javítsa a mindenki számára elérhető alap- és fogászati egészségügyi ellátást, mentálhigiénés programokat hajtson végre és megerősítse a szociális biztonsági hálót. Tajvan olyan agilis és rugalmas egészségügyi rendszert hozott létre, amely képes felvenni a harcot mind a fertőző, mind a nem fertőző betegségek ellen. Minden egyén egész életére nézve javítjuk az egészségi állapotot. Emellett Tajvan azon dolgozik, hogy megossza az egyetemes egészségügyi lefedettség megvalósításával kapcsolatos tapasztalatait és szakértelmét azért, hogy segítsen a nemzetközi közösségnek megvalósítani a mindenki számára elérhető egészséget.

A 2024-es Egészségügyi Világnap témája: „Az én egészségem, az én jogom”. Ez egy módja annak, hogy kiálljunk amellett, hogy minden ember, mindenhol, minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz, oktatáshoz és információhoz jusson, valamint élvezze a biztonságos ivóvízhez, tiszta levegőhöz, a jó táplálkozáshoz, a minőségi lakhatáshoz való hozzáférést, valamint a tisztességes munka- és környezeti feltételeket és a diszkriminációtól való mentességet.

A köz- és magánszféra közötti partnerségen keresztül Tajvan a partnerországokkal és nemzetközi szervezetekkel együttműködve hozzájárul az egészséghez való jog megvalósítására irányuló globális erőfeszítésekhez. Javítottuk az orvosi ellátást a kis dél-csendes-óceáni szigetországokban, és a földrengés által érintett nők és gyermekek táplálkozását Haitin; pszichológiai támogatást nyújtottunk a Romániában élő ukrán menekült nőknek és gyermekeknek, valamint a segélymunkásoknak; megerősítettük az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodóképességet a Karib-térségben; és javítottuk a vízhez, a szennyvízelvezetéshez és a higiéniához való hozzáférést az egészségügyi létesítményekben Kenyában. Tajvan humanitárius segítséget nyújtott továbbá a katasztrófák utáni helyreállítási és újjáépítési erőfeszítések révén, amelyek segítettek az embereknek átvészelni a katasztrófákat a Fülöp-szigeteken, Japánban, Hawaiin, Törökországban és Indonéziában is.

Tajvan meggyőződése, hogy az egészség emberi jog. A WHO azonban politikai okokból figyelmen kívül hagyja Tajvan 23 millió lakosának jogait. Tajvan továbbra is rendíthetetlen partner az egészséghez való jog védelmében mindenhol és minden ember számára. Ezért sürgetjük a WHO-t és minden érintett felet, hogy ismerjék el Tajvan jelentős hozzájárulását a globális közegészségügyhöz és az egészséghez való emberi joghoz. Elengedhetetlen, hogy a WHO nyitottabb megközelítést alkalmazzon és rugalmasságot tanúsítson, ragaszkodva a szakmaiság és a befogadás elveihez.

Tajvant pragmatikusan be kell vonni az Egészségügyi Világközgyűlésbe és a WHO valamennyi ülésébe, tevékenységébe és mechanizmusába, különösen a WHO világjárványügyi megállapodásával kapcsolatosakba. Ez jobban képessé tenné Tajvant a globális partnerekkel való együttműködésre a WHO alapszabályában rögzített, az egészséghez való alapvető emberi jog és az ENSZ fenntartható fejlődési céljaiban megfogalmazott, senkit sem hátráltató elképzelés fenntartása érdekében.

Dr. Hsueh Jui-yuan egészségügyi és jóléti miniszter, Kínai Köztársaság (Tajvan)

Címkék: koronavírus, covid, Tajvan