Ungár Péter: A német zsűri a díjat járatta le, nem Nádas Pétert

 Ungár Péter: A német zsűri a díjat járatta le, nem Nádas Pétert

Ungár Péter, az LMP társelnöke (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Élesen bírálta Ungár Péter azt, hogy Nádas Péter többek közt azért nem kapta meg a berlini Világ Kultúráinak Háza (Haus der Kulturen der Welt, HKW) Nemzetközi Irodalmi Díját, mert befutott fehér férfi.

Lapunk is beszámolt az esetről és arról, hogy ahogy a zsűri tagjai megvitatták a Die Zeitban, milyen irodalmon kívüli szempontok döntöttek valójában. Eszerint a kiválasztáskor felmerült Nádas Péter Rémtörténetek című kötete, melyet a zsűri előzőleg remekműnek nevezett. Ekkor vita alakult ki az író személyéről. Az egyik zsűritag azzal próbált érvelni mellette, hogy több évtizedet töltött a szocializmusban, és hogy Orbán Viktor Magyarországán sem lehet túl felhőtlen az élete, bár kellemetlennek találta, hogy ezeket érvként fel kell sorolnia. Ám ezek után megkapta, hogy Nádas Péter a jobb szerző, de politikailag a barbadosi fekete írónőre, Cherie Jones-ra kell szavazniuk. Három zsűritagtól is elhangzott: Nádas egy befutott fehér férfi, akit egyébként is szeretnek az újságírók.

Ungár Péter szerint amit olvasni lehetett a bírálati folyamatokról, a tisztán politikai és identitásalapú megjegyzésekről, a pontozás bohózatba fullasztásáról olyan, mintha az ember a Pesti Srácok egy gyenge paródiáját olvasná a politikai korrektségbe megőrült Nyugatról. Szerinte az lenne az ideális, hogyha egy irodalmi díj kiosztásánál a zsűrit leginkább az irodalmi műalkotás minősége érdekelné. – Bár van ahol már nem divat, de szerintem érdemes a szerzőtől elválasztani az alkotást, az életrajzi elemeket minimálisan figyelembe venni, és visszatérni ahhoz az alapvetően klasszikus liberális alapvetéshez, hogy a műalkotás a szerzőtől függetlenül létezik – írta az LMP társelnöke. A politikus azt is hozzátette, hogy a német zsűri a díjat járatta le, Nádas Pétert ezzel nem sikerült.