Tarr Zoltán: Balognak az a küldetése, hogy „letörje a magyarok szabadságvágyát”

Tarr Zoltán: Balognak az a küldetése, hogy „letörje a magyarok szabadságvágyát”

Tarr Zoltán (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A reformátusok hitelességi válsága egyre mélyebb, amiért mindmáig nem sikerült egyértelműen állást foglalni Balog Zoltán kegyelmi ügyében, ami így olyanná válik, mint egy betokosodott szálka – fogalmazott Tarr Zoltán, a Tisza Párt alelnöke és EP-képviselője a HVG-nek adott interjúban. Az egykori református lelkész – aki nem sokkal az után vesztette el állását egy állami cégnél, hogy felszólalt Magyar Péter áprilisi demonstrációján – azt mondta, a Novák Katalin bukásához vezető botránynál nincs fontosabb, de egyháza is úgy működik, mint a NER, nem engedi, hogy „az igazán lényeges, a betegséget, a rohadást okozó problémával foglalkozzon a közösség”.

Tarr Zoltánt felháborítja, hogy a történtek után Balog püspök maradhatott. Szerinte ezzel az egyház olyan mértékben részesévé vált a politikai rendszernek, hogy elvesztette józan ítélőképességét. „Balog megalázta az áldozatokat, és ez nemcsak az egyház értékrendjével, hanem a polgári erkölccsel is teljes mértékben összeegyeztethetetlen”. A politikus úgy fogalmazott: nem látja, Balog személyének mi a pozitív hozadéka az egyház vagy a társadalom számára. Szerinte Balog Zoltánnak az a nem túl nemes küldetése, hogy letörje a magyarok szabadságvágyát.

Levezetése szerint a rendszernek fontos, hogy irányítható tömeggé, akarattalan masszává váljon a magyar nép. „És minthogy az egyházak az utolsó olyan szervezetei voltak a magyar társadalomnak, ahol valamiféle struktúra, belső közigazgatás létezett, stratégiailag fontos volt, hogy ezt valamilyen módon befolyása alá vonja a hatalom”. Tarr Zoltán szerint a kegyelmi ügyet azért nehéz lezárni, mert tisztázatlan. Nem tudni, pontosan mit tett Balog Zoltán, kinek az utasítására. – Ha valóban törődne az egyházzal, az országgal, akkor a közösség érdekében már rég felállt volna – tette hozzá.

– A református egyház csak elméletben alulról szerveződő rendszer, már lelkészt is úgy választanak, mint a kisebb településeken fideszes polgármestert, félelemből, Balog pedig egy olyan sajátos kaszt tagjának látszik, ami mindenekfelett áll, és bármit megtehet. De ez nem az egyházi közösség, ez a jelenlegi kormány holdudvara. Ott viselkednek így – fogalmazott Tarr Zoltán.