Orbán Viktor: Van némi tapasztalatom

Orbán Viktor: Van némi tapasztalatom

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik Cernobbióban. (Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Fotó: Fischer Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Van némi tapasztalom, hogy kell a háborút és a békét menedzselni” – mondta Orbán Viktor az orosz-ukrán háborúról az észak-olaszországi gazdasági fórumon a Telex tudósítása szerint

Orbán az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Nagy Bálint írása szerint elmondta, hogy nem ez az első háborúja miniszterelnökként, így van tapasztalata. Szerinte ha nincs kommunikáció, akkor nem lehet megállítani a háborút. Szóba hozta a tűzszünetet is: szerinte az első lépés a békéhez a tűzszünet és nem egy béketerv. „Először kommunikáció, aztán tűzszünet, végül a béketerv” – mondta.

Orbán számára a Zelenszkijjel és Putyinnal folytatott megbeszélése során világossá vált: mindketten azt hiszik, hogy az idő az ő oldalukon van. „Nincs szándékuk arra, hogy gyorsan lezárják ezt a háborút.” A miniszterelnök épp ezért ment el Kínába és Washingtonba is, hogy tőlük kérjen nemzetközi támogatást békemissziójához. Szerinte ebben Trump tud segíteni, ezért bízik benne, hogy novemberben ő nyeri az amerikai elnökválasztást.

A miniszterelnököt megkérdezték, hogy miért áll ki ennyire nyíltan Trump mellett. Orbán Viktor válasza: ő épp annyira avatkozik bele az amerikai választásba, mint amennyire az amerikaiak tették azt a magyar választáson.

Trumpot a tárgyalási készségei miatt is támogatja, Orbán szerint a világnak ilyen szempontból most a volt elnökre van szüksége. Nem támogatja a blokkosodást, mert akkor „mi mindig a vesztes oldalon vagyunk” – fogalmazott.

Orbán szerint a háború rávilágított arra, hogy az EU önmagában gyenge katonai szempontból, így ezen a téren erősödésre van szükség. Kérdésnek tartja viszont, hogy mindezt a NATO-n belül kell-e elképzelni, vagy a katonai szövetséggel párhuzamosan.

Orbán a legfontosabb kihívásnak ma Európában a versenyképességet növelését, továbbá a háborút és a migrációt tartja. Azt mondta, hogy az uniós green dealt, azaz a zöld megállapodás újra kell majd gondolni. Szerinte a bürokrácia sem jó, mivel emiatt a nagyvállalatok inkább máshol fektetnek be, és nem Európára koncentrálnak. Orbán szerint szorosabb politikai együttműködésre nincs szükség az EU-ban, de a piaci unió erősítését fontosnak tartja. A Telex írása szerint arról beszélt, hogy most nem az alap uniós értékek a fontosak, mivel jelenleg létkérdésekről kell beszélni: háború és béke kérdése, gender, migráció és munka alapú társadalom. Elmondta, hogy míg Olaszország küzd a migrációval, addig Magyarországnak nincs ilyen problémája, mert „ mi nem engedtük be őket”. Szerinte az a legfontosabb kérdés, hogy ezt a migrációról miért nem dönthetnek a tagállamok nemzeti szinten. „Miért akarják ezt ránk erőszakolni?” – kérdezte.