Áram nélkül maradt települések Csehországban, katasztrófa sújtotta területek Alsó-Ausztriában

Áram nélkül maradt települések Csehországban, katasztrófa sújtotta területek Alsó-Ausztriában

Alsó-Ausztriában kiöntött a Lainsitz folyó 2024. szeptember 14-én. (Fotó: Wetterblog.at X-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csehországban több mint 250 ezer háztartás maradt áram nélkül a pusztító vihar miatt – számolt be vasárnap a CTK ügynökség az energiaszolgáltatókra hivatkozva. Eközben a szomszédban Alsó-Ausztriát katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították az áradások miatt. 

Csehországban a legdrámaibb helyzet a Lengyelországgal határos Morva-Szilézia keleti régiójában van. Csak ott több mint 100 ezer háztartásnak kellett áram nélkül boldogulnia. A felázott talaj miatt számos fa dőlt a felsővezetékekre és a nagyfeszültségű vezetékekre. Az előrejelzések szerint az esőzések várhatóan hétfőig folytatódnak. A vasúti közlekedésben is jelentős fennakadások voltak, mivel fák dőltek a sínekre, számos pályaszakasz pedig víz alá került. A Prága és Ostrava közötti fontos vasúti fővonal Studenka állomásnál víz alá került. Ezért számos lengyelországi és szlovákiai Eurocity-járatot töröltek. A vonalon a Prágából érkező vonatok Olomoucban, a Lengyelországból érkező vonatok Bohuminban végződnek. Martin Kavka, a vasútigazgatóság tűzoltóságának szóvivője szerint a tűzoltók a szombati nap folyamán mintegy 130 balesetnél avatkoztak be a vasútvonalon.
A hatóságok felszólították a polgárokat, hogy lehetőség szerint kerüljék az autóval vagy vonattal való utazást.

Eközben vasárnapra virradó éjjel egész Alsó-Ausztriát katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították az áradások miatt – írja a Hóhatár – a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldala. Számos településen polgári védelmi riadót hirdettek, sok helyen evakuálásokra is sor került. Több patak és folyó lépett ki a medréből, már most rengeteg az elöntött útszakasz, és ezek száma várhatóan növekedni fog. Arra kérik a lakosokat, hogy minden felesleges vagy halasztható közlekedést kerüljenek. Különösen súlyos a helyzet Melk, St. Pölten és Tulln térségében, ahol a településeken kívüli, vidéki útszakaszokon könnyen lehet életveszélyes árvízi helyzetbe kerülni. Arra lehet számítani, hogy a mai napon további települések nem lesznek közúton megközelíthetőek. Vasárnap reggelig mintegy 100 utat zártak le csak Alsó-Ausztriában. Stájerországban és Karintia északi részein a helyenként orkán erejű szél is súlyos károkat okozott. Kidőlt fák, leszakadt ágak nehezítik a közlekedést és emiatt áramkimaradások is vannak. Autóba szorult embereket is kellett a tűzoltóknak menteni fakidőlés miatt. A sankt pölteni helyzetről egy vasárnap délelőtti videót is megosztottak:

Ami a hazai területeket illeti, az éppen aktuális meteorológiai előrejelzés alapján a következő 6 napban a Dunán Adonyig a III. fok szintje fölötti, lejjebb több helyen az I. és II. fokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállásokra van kilátás. A Lajtán akár a valaha mért legmagasabb értéket (LNV-t) megközelítő, míg a Rábán és a Murán a II. fok szintje körüli tetőzésekre számítunk. Budapesten az alsó rakpartot a jövő hét kedden érheti el a víz – írja az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében. Több mint félezer átvezényelt szakember érkezik folyamatosan a leginkább veszélyeztetett vízügyi igazgatóságokhoz, az Észak-dunántúli (ÉDUVIZIG) és Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (NYUDUVIZIG) területére, hogy az állami védvonalakon vegyenek részt az árvízvédelmi munkában. 

Budapesten hétfőtől harmadfokúra emelte az árvízvédelmi készültség szintjét főpolgármesteri hivatal. A legfrissebb előrejelzések alapján hétfőtől napi egy méterrel emelkedik a Duna vízállása Budapestnél, ahol a folyó várhatóan a jövő hét második felében, nyolc métert meghaladó vízszinttel tetőzik.