Orbán Viktor: Megkezdődött a védekezés legkomolyabb és legnehezebb szakasza

Orbán Viktor: Megkezdődött a védekezés legkomolyabb és legnehezebb szakasza

Ülésezett az operatív törzs (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdődött a védekezés legkomolyabb és legnehezebb szakasza – így fogalmazott szerdán reggel Orbán Viktor, miután ülésezett az operatív törzs. Mint mondta, szerda hajnalra belépett Magyarország területére az árhullám várhatóan legmagasabb vízszintje, most az a feladata a szakembereknek és az önkénteseknek, hogy „kikísérjük” az árhullámot a Lajtától az ország déli pontjáig. Ez várhatóan jövő csütörtökön lesz. 

A kormányfő jó hírnek nevezte, hogy az előttünk álló héten nem várunk esőt, így nem is számítanak az előre kalkulált legmagasabb vízszintnél magasabb értékekre. Azt is itt említette, hogy az összes védmű állta a próbát. Azt már a vízügy is jelezte korábban, hogy várhatóan a 2013-as árvíznél mértek alatt marad, ezt erősítette most meg Orbán Viktor is, szavai szerinte tehát ez a magas vízszint semmilyen új feladatot nem jelent a védelemben résztvevők számára. – Ismert és várt eseményekre készülünk – mondta.

Csütörtökön Mosonmagyaróvárnál tetőzik a Lajta a valaha mért legmagasabb szinten vagy azt megközelítően. A dunai árhullám tetőzése Dévény térségében tart szerdán reggel. Budapesten szombat délután, este érheti el a legmagasabb szintjét a folyó, 846 centiméteren. A fővárosban a valaha mért legmagasabb vízállás 891 centiméter volt. Jelenleg egyébként 544 kilométer hosszan zajlik árvízi védekezés, ebből 225 kilométeren a legmagasabb, harmadfokú a készültség.

A védekezésben részt vesz jelenleg 4392 fő:
• 1288 vízügyes szakember (892-en átvezényeltek)
• 1677 katona – 24 óránként további 4000 embert tudnak behívni
• 988 katasztrófavédelmis
• 312 rendőr, közülük 200 rendészeti hallgató
• 117 rab

A Duna északi részén 12 kiemelt állami helyszínen folyik védekezés, 39 ezer homokzsákot használtak. 31 önkormányzati helyszínen zajlik munka, ott csaknem másfélmillió homokzsákot töltöttek meg. A legnehezebb helyszínek között említette a miniszterelnök Pilismarótot, ahol az ártérbe felhúzott épületeket igyekeznek megvédeni. A 11-es főútnak is vannak olyan szakaszai, „amit egész egyszerűen nem lehet megvédeni”, így megkerülő utakat nyitottak. Nehéz helyszínnek nevezte a kormányfő a Margitszigetet, de ez sem ismeretlen terep. Mindig kritikus pont a Batthyány téri metróállomás, de talán még a metró közlekedését sem kell leállítani. A jövőt érintően a nehéz helyzetek között említette Orbán Viktor Dunabogdányt, Tahitótfalut és Leányfalut, ide önkénteseket várnak. Ide sorolta Kismarost, ahol a település egy tekintélyes része ártéren helyezkedik el, illetve Kisoroszit.

A miniszterelnök elmondása szerint a 2013-as árvíz után a 435 milliárd forint értékben hajtottak végre fejlesztéseket és beruházásokat, ebből 150 milliárdnyi érintette a Duna szakaszát.

– Magyarország meg tudja csinálni, Magyarország meg fogja csinálni – fogalmazott Orbán Viktor.