Orbán Viktortól nem, a vízügytől kérdezhetett a Magyar Hang

Orbán Viktortól nem, a vízügytől kérdezhetett a Magyar Hang

Orbán Viktor a Lajtánál zajló védekezési munkáknál (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktort nem, de Vitályos Eszter kormányszóvivőt, Láng Istvánt, az Országos Mentésirányítási Törzs (OMIT) és a országos vízügy vezetőjét, valamint Góra Zoltán katasztrófavédelmi vezetőt, tűzoltó altábornagyot kérdezhettük a sajtótájékoztatón.

Kérdésünkre, hogy vannak-e elöntött falvak Magyarországon, szükség volt vagy van az érintett lakosság kitelepítésére nemmel feleltek. Mivel a Boris ciklonról és a vele érkező hatalmas víztömegről már egy hete tudni lehetett, rákérdeztünk: nem érzik megkésettnek az állami védekezést, azt hogy most erősíti több mint 4000 ember a gátakat, védműveket. Láng István szerint egy ciklon érkezésére felkészülni „nagy betli”, mert rövid időn belül helyeződnek át a csapadékot terelő óriási ciklonkarok. Az előrejelzések alapján ők is a Dráva-menti védekezéssel számoltak, mégis a Lajta tetőzik a valóságban.

Arra is kíváncsiak voltunk, kedden miért személyesen Orbán Viktor adott engedélyt a Lajta-menti szükségtározó megnyitására, amikor ez Láng István vagy a védekezés kormányzati felsővezetője, Pintér Sándor belügyminiszter kompetenciája lenne. – Egyidejű döntés született – mondta a furcsa helyzetről az OMIT vezetője –, amit az indokolt, hogy a tározó megnyitására azonnal, és nem a korábban tervezett időpontban volt szükség; így tudtuk időben megfogni a közeledő víztömeget.