Az EU elkezdte levonni a Magyarországra kirótt gigabírságot

Az EU elkezdte levonni a Magyarországra kirótt gigabírságot

Hadházy Ákos fotója a déli határszakaszon lévő tranzitzónáról (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság megkezdi levonni a Magyarországnak szánt esedékes uniós kifizetésekből az EU bírósága által az országra kiszabott 200 millió eurós bírságot, miután a magyar kormány a határidőig nem fizette be az összeget – jelentette be a bizottság szóvivője szerdán. Az MTI emlékeztetett: a bíróság által június 13-án kirótt, mintegy 80 milliárd forintnak megfelelő összegű bírság befizetésének a határideje kedden járt le.

Mint arról beszámoltunk, az Európai Bizottság nyáron szabott ki 200 millió eurós gigabírságot Magyarországra a szerintük nem megfelelő migrációs szabályok miatt. Amíg a kormány nem fizet, a bírság naponta 1 millió euróval növekszik, és a végén levonható lesz a Magyarországnak járó uniós támogatásokból. Márpedig nem fizetett, a legutolsó határidő kedden járt le.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Atv.hu-nak azt mondta, hogy a döntéssel nem értenek egyet, ezért nem is fizetik ki. Szerintük ugyanis a bíróság politikai döntést hozott Magyarországgal szemben. Rendre azzal is szoktak érvelni, hogy a kabinet számításai szerint 800 millió eurót tesz ki az az összeg, amit az ország eddig a déli határ védelmére fordított 2015 óta, ezt vagy ennek részét pedig Brüsszelnek kellene állnia.