Vitézy Dávid: minden egyes szavazatot meg kell számolni

Vitézy Dávid: minden egyes szavazatot meg kell számolni

Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén Budapesten 2024. június 10-én. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tegnap este hétkor befejeződött a szavazás a főpolgármester-választáson, de a hivatalos végeredményt még mindig nem tudjuk – írja Vitézy Dávid friss bejegyzésében. Szerinte ugyanis nyitott kérdésből és gyanúból rengeteg van.

Mint megírtuk, nagy izgalmakat hozott a főpolgármesteri választás véghajrája: Karácsony Gergely csak az adatok feldolgozásának legvégén, 90 százalék felett tudott fordítani Vitézy Dáviddal szemben, aki szinte végig vezetett a főpolgármesteri címért vívott küzdelemben. Karácsony Gergely előnye így is csak 324 szavazat a fővárosban leadott 800 ezer voksból, ami miatt az sem kizárt, hogy újraszámolják a szavazatokat. Az LMP jelöltje  bejegyzésében közölte, ha minden nyitott kérdést tisztáztak, és minden beérkező gyanút megvizsgáltak, és akkor is az a végeredmény születik, hogy Karácsony Gergely nyerte ezt a választást, akkor természetesen gratulál neki, és konstruktívan fogják képviselni a budapestieket a Fővárosi Közgyűlésben.

– De most még tartunk itt – állítja Vitézy, aki nem tud elmenni amellett, hogy  24 592 érvénytelen szavazat volt ezen a választáson, ami rekord. Számítása szerint 76-szor annyi az érvénytelennek nyilvánított szavazat, mint a kettőjük közötti különbség. Hivatkozott azokra az értesülésekre, miszerint egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban, és pont ezekben a kerületben kiugró is volt az ilyen szavazatok aránya. Hitet tett amellett, hogy minden egyes szavazatot meg kell számolni, és utána kell végeredményt hirdetni. Ezért kéri a Fővárosi Választási Irodát, hogy a jogorvoslatok lezárultáig minden szavazatot, jegyzőkönyvet és urnát őrizzenek meg, és minden befolyási kísérletet akadályozzanak meg. Erről szeretett volna telefonon beszélni Karácsony Gergellyel is, ám a főpolgármester nem fogadja a telefonhívását. – Minden nap újra tanulom, mit is jelent nála ez az oly sokszor emlegetett Budapest köztársaság – jegyezte meg kissé pikírten. 

Ugyanakkor Urbán Ágnes médiakutató – aki egyben fővárosi szavazatszámláló volt vasárnap – másképp látja a kérdést, eléggé biztos abban, hogy ha lesz újraszámolás, az nem fogja megváltoztatni az eredményt. Hogy miért, arról bővebben ITT olvashat.