Érvénytelen főpolgármesteri voksok: sokan mégis Szentkirályira szavaztak

Érvénytelen főpolgármesteri voksok: sokan mégis Szentkirályira szavaztak

Urbán Ágnes (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepően sok, 24 592 érvénytelen szavazatot találtak a főpolgármester-választáson az összesen leadott 806 142 szavazatból, és mivel Karácsony Gergely alig 324 szavazattal győzött Vitézy Dáviddal szemben, az utóbbi által már vasárnap éjjel beígért újraszámlálás akár meg is változtathatná a győztes személyét.

A nagyszámú érvénytelen szavazat egyik okára Urbán Ágnes médiakutató adott egy magyarázatot – ő ugyanis vasárnap szavazatszámlálóként dolgozott egy fővárosi szavazókörzetben. Ezt írja: „abban eléggé biztos vagyok, hogy ha lesz újraszámolás, az nem fogja megváltoztatni az eredményt.” A következőkkel indokolja állítását:

1) Az érvénytelen szavazatok túlnyomó része teljesen egyértelmű volt: egy páran üresen hagyták a főpolgármesteri szavazólapot, a többség (mármint az érvénytelenek többsége) egyszerűen beikszelte Szentkirályi Alexandrát, függetlenül attól, hogy ki volt húzva. Hiába üzente meg a Fidesz, hogy Vitézyt támogatja, ez sokakhoz nem jutott el vagy csak dühösek voltak, esetleg megrögzött autósok, akik számára Vitézy nem volt opció.

2) Volt olyan szavazó, aki Szentkirályi mellett Vitézyt is beikszelte: ez nyilván érvényes Vitézy-szavazat, hiszen Szentkirályi addigra csak technikailag szerepelt a lapon (kihúzva), de nem volt jelölt. Tehát az ilyen szavazat egy érvényes jelöltre leadott szavazat volt, nyilván érvényes. Ez mondjuk formális logikából is következik, de valamikor délután jött egy ilyen állásfoglalás a Fővárosi Választási Bizottságtól (bocs a jogászoktól, ha rosszul mondom), amiben elmondták ugyanezt. Nincs okom kételkedni, hogy ez nem jutott el mindenhova vagy a többi SZSZB-ben ezt nem tudták értelmezni.

3) Fun fact: a fenti logikát néhányan nemcsak a főpolgármesteri szavazólapon alkalmazták, hanem a közgyűlési listán is, vagyis leszavaztak Vitézy listájára és a Fideszre is. Miután ott mindkét lista versenyben volt, így ezek a szavazók érvénytelenítették a szavazólapjaikat.

4) Nálunk egyetlen valóban vitás szavazólap volt, azt pont Vitézy javára döntöttük el (az volt a vita tárgya, hogy a két egymást metsző vonal a körvonalra esik-e vagy azon kívül van). Ilyenek lehetnek, de valószínűleg kb. ugyanolyan arányban érintik Vitézy vagy Karácsony szavazólapjait és aligha fordít meg egy 324 szavazatos előnyt. Ugyanis annak ellenére, hogy a tegnap éjszaka egy politikai thriller volt, ez a 324 szavazat elég sok ahhoz, hogy egy-egy érinti vagy nem érinti a vonalat típusú klasszikus érvényességi/érvénytelenségi vita meg tudja fordítani. A médiakutató azt reméli, az újraszámolást sikerült megnyugtatóan lezárni, és Magyarország nem fordul trumpi irányba.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja>>>