Gulyás Gergely: Ukrajna az olajszállítás leállításával zsarolja a békepárti államokat

Gulyás Gergely: Ukrajna az olajszállítás leállításával zsarolja a békepárti államokat

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. július 8-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány úgy értékeli, Ukrajna olajjal zsarolja Magyarországot és Szlovákiát, éppen azokat, az államokat, amelyek következesen kiállnak a béke mellett. Ergo, Ukrajna a békepárti államokat zsarol – ezzel indította Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfót, amelyet szokatlan időpontban, péntek reggel 9-kor tartanak.  Vitályos Eszter kormányszóvivő mellett Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter is részt vesz a kormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a csütörtöki kormányülésen hosszan tárgyaltak az ukrán olajstopról. Szerinte a zsarolást bizonyítja, hogy a Lukoil a szállításait blokkolja Kijev, pedig az olajvállalat semmilyen uniós tiltólistán nem szerepel. Hozzátette, ha hosszú ideig nem lesz változás, akár üzemanyaghiány is létrejöhet, bár egyelőre nem fenyeget ez a veszély. Magyarország ennek ellenére nem zsarolja Ukrajnát, pedig megtehetné, mert Ukrajna több energiafajtát részben hazánkon keresztül szerez be. Ezért az Európai Bizottságot kérte fel közvetítésre, amelynek három napon belül meg kellene kezdeni a tárgyalásokat. 

Bóka János arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU és Ukrajna között társulási megállapodást Ukrajna megsértette. Így a tagállamoknak jogukban áll konzultációt kezdeményeznie a bizottságnál, amelyet hazánk meg is tett. Ha az Európai Bizottság konzultáció megindításáról szóló döntését követő három napon belül nem indul meg a konzultáció, bíróságra lehet menni, több válaszlépésre is lehetőség nyílik. 

Gyulás Gergely az Európai Bíróságnak a migrációs ügyben született, hazánkat migrációs ügyben sújtó ítéletét úgy értékelte, hogy az országgal szemben soha korábban nem látott ellenszenvvel viseltetik a bíróság. Felhívta a figyelmet, hogy hazánk annak ellenére védte a határt, hogy közben ahhoz érdemi támogatást az EU-tól nem kapott. A magyar kormány szeretne megállapodni a bizottsággal, de ha az nem vezet sikerre, akkor is meg fogják védeni a magyar határt, azt azonban nem tudják garantálni, Németország és Ausztria esetében ezt azonban nem tudják ígérni.

A családtámogatási rendszer változásairól Vitályos Eszter beszélt, aki szerint a cél az, hogy a speciális adóformákat választó vállalkozóknak is elérhetőek legyenek a támogatások. Miután ezek a vállalkozásoknak nem a teljes bevétele tekinthető a jövedelemnek. Hogy magasabb összeget vehessenek fel, a kormány úgy döntött, hogy bevételük legalább 50%-át számíthassák be jövedelemként. 

A szóvivő a felvételi kapcsán elmondta, örömteli, hogy növeltük az egyetemek vonzerejét. Négyből hárman bekerültek, tízből nyolcan állami ösztöndíjas van, a mesterképzésben felvettek létszáma is nőtt. A legnépszerűbb képzési terület a gazdaságtudomány volt, ezüstérmesnek mondja a pedagógusképzést, de a természettudományos tanári szakokra jelentkezők száma is nőtt. Akiknek pedig kérdései lennének a pontszámítással kapcsolatban, az Oktatási Hivatalt kell keresniük.

Legutóbb július 8-án tartottak Kormányinfót, ahol Gulyás Gergely Orbán Viktor „békemissziójáról” és a NATO-csúcsról is beszélt. A kormány akkor döntött arról, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetni minden olyan multinacionális vállalatnak, amely extraprofitra tett szert.