Heves polgármestere bejelentette, hogy népszavazás lesz a BYN vegyi üzeméről

Heves polgármestere bejelentette, hogy népszavazás lesz a BYN vegyi üzeméről

Tiltakozók BYN Chemical Hevesre tervezett beruházásáról szóló lakossági fórum helyszíne előtt (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komoly tiltakozás és indulatok kísérték a BYN Chemical Heves városába tervezett vegyi üzeméről szóló lakossági fórumot péntek este. Sveiczer Sándor polgármester végül rendőrök gyűrűjében hagyta el a helyszínt.

Több százan gyűltek össze Hevesen a BYN Chemical településre tervezett vegyiüzem-beruházással kapcsolatos lakossági fórumra, amelynek részleteiről az előzetesen meghirdetett program szerint Sveiczer Sándor polgármester számolt be a helyieknek péntek este. Bár a szervezők előre jelezték, hogy csak hevesi lakcímkártyával rendelkezők mehetnek be az eseménynek otthont adó művelődési házba, ám ennek ellenére több demonstráló és más településen élő érdeklődő próbált bejutni. Helyszíni tudósítónk tapasztalata szerint  az indulatok némileg elszabadultak, a tiltakozók rángatták a kordont, a művelődési ház oldalsó bejáratánál pedig biztonsági őrök szorították ki őket.

Lapunk helyszínen lévő munkatársai szerint a fórumot követően az elégedetlen helyiek, civilek és mezőgazdasági munkások körbevették a rendezvény helyszínét – az egyik kijáratot például egy traktorral torlaszolták el – így a polgármester bent rekedt, a kint lévők pedig skandálva követelik a lemondását.

Nyár elején ment híre, hogy a világ egyik legnagyobb NMP-gyártó vállalata, a BYN Chemical veszélyes oldószert előállító üzem létesítésére készül Hevesen. Mindezt előzetes környezetvédelmi és egyéb hatástanulmányok, valamint a helyiek megkérdezése, tájékoztatása nélkül. Sveiczer akkor lapunknak nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni a gyár létesítésének lehetőségét, helyette inkább letette a telefont. Végül aztán augusztus 15-én jelentette be a Facebookon, hogy a BYN 40 milliárdos beruházással hoz létre vegyi üzemet a településen, ami azért jó, mert ez jelentősen növeli a város iparűzésiadó-bevételeit.

Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy tojást és dinnyét dobtak a tüntetők a művelődési ház ajtaja elé, este fél 10 körül pedig megérkeztek a készenléti rendőrség emberei is. 

 

Este 10 óra előtt nem sokkal rendőrök gyűrűjében hagyta el a polgármester a fórum helyszínét, de távozóban bejelentette, hogy népszavazás lesz a vegyi üzemről. A kint várakozó hevesiek elindultak haza.