Szoros versenyben dőlt el a szavazás az Airbnb betiltásáról Terézvárosban

Szoros versenyben dőlt el a szavazás az Airbnb betiltásáról Terézvárosban

Fotó: R. Kiss Kornélia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége – jelentette be vasárnap éjszaka Terézváros önkormányzata. A belvárosi kerületben így egy éves moratórium után tilos lesz az Airbnb-típusú szállásadás. 

Szoros eredménnyel zárult Terézvárosban az Airbnb-típusú szálláshelyek betiltásáról szóló ügydöntő szavazás – közölte vasárnap éjjel Terézváros önkormányzata. Két hét alatt 6083 terézvárosi voksolt, a kerületi lakosok 20,52 százaléka, közülük 3265-en, azaz 54 százalék szavazott szavazott igennel, 2818-an pedig nemmel.

2026. január elsejétől nulla napban határozza meg a terézvárosi önkormányzat azokat a napoknak, melyeket rövid távú lakáskiadásra lehet használni a kerületi ingatlanpiacon. A döntést az Országgyűlés felhatalmazása alapján ügydöntő szavazáson hozták meg a kerület lakói. A voksolás két héten át, szeptember 2-a és 15-e között zajlott online és offline is három helyszínen minden nap. 

– Hasonló szavazásra a települési önkormányzatok körében még nem volt példa, és példa nélküli az is, ahogy az európai nagyvárosok mellett (például Lisszabon, Amszterdam, Berlin, Róma, London, Barcelona) Terézváros kerületként határozott a szigorításról – írta a közleményben az önkormányzat. Soproni Tamás vasárnap éjjel úgy kommentálta az eredményt:  „Terézváros megmutatta, hogy diktálja a tempót a demokrácia gyakorlásában is. Az igen szavazatok többsége azt jelzi, hogy a terézvárosiaknak többet ér otthonuk békéje, mint a kieső bevétel, fontos számukra, hogy a kerület visszaszerezze »lakó-jellegét«. A döntésre több mint egy évük van felkészülni a rövid távú szálláskiadással foglalkozóknak.” 

Az Airbnb-típusú szállásadás elleni érvek között szerepel, hogy a társasházak lakói körében panaszokat okozhatott a rövid távon megszálló turisták viselkedése, és számos lakás kiesett a lakáspiacról, ami az állandó lakosság csökkenéséhez, a lakókörnyezet átalakulásához vezet, és egyes vélemények szerint az ingatlanárak és a bérleti árak emelkedéséhez is hozzájárul. A problémák elsősorban olyan településeken, többnyire nagyvárosokban jelentkeztek, ahol nagy a turisztikai forgalom. A rövid távú szállásadás melletti érv a turizmus által generált bevétel és az adóbevétel: Terézvárosnak az önkormányzat számítása szerint 650 millió forintos éves bevételt jelentett a rövidtávú szálláskiadás.

A társasházak Szervezeti és Működési Szabályzatukban megtilthatják ugyan a rövid távú szálláskiadást, azonban csak a jövőre nézve, vagyis a meglévő Airbnb-lakásokra ez a lehetőség nem vonatkozik. Az engedélyek kiadásakor azonban a jegyző nem vizsgálhatja a Szervezeti és Működési Szabályzatot, így akár több éves bírósági eljárások vártak azokra a társasházakra, ahol a tilalom ellenére Airbnb-típusú szállásadást kezdtek folytatni a tulajdonosok.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nemrég az Indexnek adott interjújában beszélt arról, hogy a kormány is tervezi az Airbnb-típusú szállásadás szabályozását, ám azt egyelőre nem közölte, pontosan mit tartalmazna az. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz korábbi főpolgármester-jelöltje – és a tervek szerint a Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz leendő frakcióvezetője – is úgy nyilatkozott a szavazás lezárása előtt: a terézvárosi szavazás eredményének megfelelő szabályozást fog szorgalmazni budapesti és akár országos szinten. Korábban a kormány az Airbnb szabályozásának kérdését az önkormányzatok kezébe adta, az önkormányzatok azonban csak arról dönthetnek, hogy korlátozzák a kiadható napok számát. Terézváros ezt a számot a szavazás eredménye után nullára fogja csökkenteni.