Kilépett az LMP az Európai Zöld Pártból

Kilépett az LMP az Európai Zöld Pártból

Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő. Forrás: a képviselő közösségi oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bejelentette kilépését az LMP az Európai Zöld Pártból (EGP). Mint írták, az elmúlt időszakban az elektromobilitással és az akkumulátorgyártással kapcsolatban súlyos ellentét alakult ki a nyugat-európai zöldek által uralt EGP és az LMP között. Úgy fogalmaztak: ez egyértelművé tette, hogy az Európai Zöld Párt kizárólag a magországok érdeke szerinti zöld átállást tekinti a politikájának. Az LMP a magyar termőföldet, a magyar vízkincset és a magyar emberek lakókörnyezetét akarja megvédeni, az elmúlt időszakban pedig világossá vált, hogy erre nagyobb esélye van az EGP-n kívül, mint a pártcsalád tagjaként – áll az Ungár Péter által vezetett párt közleményében. Hozzátették: az LMP nem a zöldpolitikával szakít, hanem azzal a zöldpolitikával, ami a zöld átállás minden előnyét Nyugat-Európában szeretné látni, és minden szennyezését a régióban.

Az LMP döntésének voltak előzményei. Márciusban az EGP függesztette fel az együttműködést az LMP-vel, miután a párt Vitézy Dávidot, a Fidesz-kormány korábbi államtitkárát jelölte főpolgármesternek. Az Európai Zöld Párt viszont Karácsony Gergely főpolgármestert támogatta, egyúttal elhatárolódott az LMP döntésétől.

Az Európai Zöld Pártból való kilépés az LMP nyári kongresszusán is napirendi pontként szerepelt, ahol a kezdeményezést az országos elnökség megszavazta. Erről Schmuck Erzsébet korábbi társelnök számolt be, aki a döntés után bejelentette kilépését az LMP-ből. Indokai között szerepelt az is, hogy Ungár Pétert újraválasztották a párt élére, ami szerinte Ungár-párttá vált.