A Lajtánál megnyitott szükségtározó hatása már érezhető Mosonmagyaróvárnál

A Lajtánál megnyitott szükségtározó hatása már érezhető Mosonmagyaróvárnál

Az áradó Duna Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Makrai Sonja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán hajnalban nyitották meg Mosonmagyaróvár és a környező lakott területek védelmében a Lajtánál a szükségtározó-rendszert – amit Orbán Viktor jelentett be kedden –, amely a folyó mentén, az osztrák-magyar határ és a város között helyezkedik el. A megnyitása a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vízügyes szakemberek a gátat megbontották, hogy így irányított módon, biztonságosan, és megfelelő időzítéssel vizet tudjanak kivezetni a kijelölt területekre. A vízügyi beavatkozás – mint az Országos Vízügyi Főigazgatóság írta – jó döntésnek bizonyult, Mosonmagyaróvár fölött már érezteti hatását a levonuló víztömeg csökkentésében. A Lajta várhatóan csütörtökön, a nap első felében a valaha mért legmagasabb vízállást megközelítő szinttel tetőzik.

A Dunán kialakult árhullám tetőzése jelenleg Dévény térségében tart. A legfrissebb adatok alapján a hazai szakaszon a legtöbb helyen a III. fokú készültségi szintet meghaladóan tetőzik majd a folyó. Megfeszített munka folyik a Dunakanyar-menti önkormányzatok védekezési területein is, ahol várhatóan még két napig emelkedik a vízszint. Az érintett településeken a vízügyesek a társzervezetekkel és a civil önkéntesekkel együtt folyamatosan építik azokat az ideiglenes védvonalakat – töltésmagasításokat, nyúlgátakat, szigeteléseket -, amelyek megakadályozzák a lakott területek elárasztását.

A vízügy is felhívta a figyelmet arra, hogy a gátak máris hatalmas terhelésnek vannak kitéve, az elhúzódó tetőzések és az ár lassú levonulása miatt ez várhatóan még napokig így lesz. Minden felesleges újabb terhelés, mozgás veszélyezteti a töltéseket, ezért arra kérik az embereket, hogy ne legyenek „katasztrófaturisták”, ne menjenek a gátakra nézelődni, fotózni, ne akadályozzák a védekezők munkáját. Korábban ugyanezt kérte Karácsony Gergely is.