Magyar cég gyárthatta a Libanonban felrobbant személyi hívókat

Magyar cég gyárthatta a Libanonban felrobbant személyi hívókat

Mentőautókat a Bejrúti Amerikai Egyetem Orvosi Központjának bejáratánál 2024. szeptember 17-én, miután robbanások történtek (Fotó: AFP via Europress/Anwar Amro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországi székhelyű vállalat tervezte és gyártotta azokat a személyi hívókat, amelyek kedden robbantak fel Libanonban a Hezbollah síita szervezet embereinél. Erről nyugati hírügynökségek számoltak be szerda reggel a tajvani Gold Apollo társaság közleménye alapján. A társaság azért szólalt meg, mert az ő márkajelzésüket lehetett látni a felrobbant készülékeken. Ám a közlés szerint nem ők állították elő a csipogókat. A német hírügynökség (DPA) érdeklődésére a tajvaniak megerősítették, hogy a kommunikálásra használt eszközöket Magyarországon, egy budapesti székhelyű cég tervezte és gyártotta. „A megegyezés értelmében engedélyeztük a BAC vállalatnak, hogy a márkajelünket az értékesítésben bizonyos régiókban használhatják, de a tervezést és az előállítást a BAC végzi” – írta a német Spiegel. Sajtóhírek szerint a BAC Consulting Kft.-ről lehet szó. A sajtóban megjelent AR-924-es jelzésű termékeket is ez a cég gyártotta és értékesítette.

A New York Times arról számolt be, hogy a készülékek keddi robbantásáért az izraeli Moszad a felelős. A Reuters hírügynökség szerint mintegy 5000 eszközt manipuláltak, a robbanások következtében eddig 9 halálos áldozatról és 2750 sebesültről tudni, közülük számosan a Hesbollah tagjaiként tartottak számon. A lapok szerint izraeli ügynökök már a személyi hívók Libanonba érkezése előtt manipulálhatták a berendezéseket, robbanóanyagot helyezhettek el bennük.

A Hezbollah támogatójaként ismert Irán külügyminisztere terrorcselekménynek minősítette a történteket és Izraelt tette felelőssé a történtekért. Irán libanoni nagykövete is sérüléseket szenvedett a támadásokban, ám arról egyelőre nincs konkrét információ, hogy miért viselte a Hezbollah-tagok által kommunikációra használt személyi hívót.