Közel-keleti lap: A Hezbollah gyanúja késztette Izraelt a libanoni személyhívók keddi felrobbantására

Közel-keleti lap: A Hezbollah gyanúja késztette Izraelt a libanoni személyhívók keddi felrobbantására

Sebesülttel érkezik mentőautó a bejrúti Amerikai Egyetem kórházához 2024. szeptember 17-én, miután több száz személyhívó robbant fel közel azonos időben Libanon-szerte és Szíria egyes részein (Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Hezbollah gyanúja kényszerítette Izraelt a libanoni személyhívók elleni támadás felgyorsítására – jelentette az MTI beszámolója szerint az Al-Monitor című közel-keleti hírportál szerdán. A merényletsorozatban több ezren megsérültek és tizenegyen meghaltak.

Kedden délután Libanonban egyszerre több helyen robbantak fel a Hezbollah tagjai által kommunikációra használt személyi hívók. A merényletsorozatban 2800-an megsérültek és tizenegyen meghaltak.

A cikk szerint Izrael nem tervezte a személyhívók felrobbantását a Hezbollah elleni teljes körű háború előtt, de a biztonsági szervek vezetői az utolsó pillanatban emellett döntöttek, miután legalább két Hezbollah-tag azt gyanította, hogy valami nincs rendben ezekkel a személyhívó eszközökkel. Érdemes felidézni, hogy az Iránból támogatott libanoni síita Hezbollah szervezet vezetője, Haszan Naszrallah sejk február 13-i televíziós beszédében arra figyelmeztette híveit, hogy okostelefonjaik veszélyesebbek az izraeli kémeknél, s felszólította őket, hogy a lehallgatás veszélyét rejtő telefonkészülékeiket törjék össze, ássák el vagy zárják ládába. Helyettük személyhívókat osztottak ki a Hezbollah tagjainak.

Magyarországi vonatkozása is van a történteknek: az eszközökön a tajvani Gold Apollo társaság márkajelzése volt, ez a cég azonban azt állította, hogy nem ők állították elő a csipogókat, hanem egy magyarországi székhelyű vállalat tervezte és gyártotta azokat. A BAC Consulting Kft.-ről van szó, amelynek tulajdonosát is sikerült elérnie az NBC Newsnak. – Nem én készítem a csipogókat, csak közvetítő vagyok. Valamit biztos félreértettek – mondta a budapesti lakhelyű nő.

Gyurcsány Ferenc közben arról írt, hogy Orbán Viktor híresen jó kapcsolatot ápol Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, de eddig még nem fordult elő olyan, „hogy Magyarországot is belekeverte volna az évtizedek óta tartó véres konfliktusba”. – A Földön nincs olyan, hogy erről a magyarországi titkosszolgálatok nem tudtak. De ha azzal védekezne, hogy nem tudott róla, akkor az azt jelenti, hogy Magyarország még sosem volt ennyire gyenge és kiszolgáltatott – fogalmazott a politikus, egyben azt követelte, hogy azonnal rendeljenek el vizsgálatot és tisztázzák a kormány és valamennyi magyar érdekű fél szerepét.

– Ezrek sebesültek meg, köztük több százan válságos állapotban vannak, a kórházak az összeomlás szélére sodródtak – közölte szerdán az Európai Unió Külügyi Szolgálata. Joseph Borrell európai uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kiemelte, hogy a támadás veszélybe sodorja Libanon biztonságát és stabilitását, továbbá növelheti a térségbeli egyébként is feszült helyzet elmérgesedését.