A hétfői terrortámadás miatt lemondott a belga igazságügyi miniszter

A hétfői terrortámadás miatt lemondott a belga igazságügyi miniszter

Rendőri készültség Brüsszelben 2023. október 17-én (Fotó: AFP via Europress/Dursun Aydemir)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hétfőn Brüsszelben elkövetett terrortámadás miatt lemond posztjáról Vincent van Quickenborne belga igazságügyi miniszter – jelentette be váratlanul egy péntek esti sajtótájékoztatón a tárcavezető maga. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a Nyitott Flamand Liberálisok és Demokraták (VLD) elnevezésű párt politikusa döntését azzal indokolta, hogy politikai felelősséget kell vállalnia a belga hatóságok működési hiányosságai miatt, így azért, hogy nem tudták megakadályozni a támadást, amikor azt meg is lehetett volna előzni.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, hétfőn este egy gépfegyveres támadásban lelőttek két svéd állampolgárt Brüsszelben. Aznap Belgium-Svédország Eb-selejtezőt játszottak, a két svéd szurkoló a meccsre érkezett a belga fővárosba. A mérkőzés a terrorcselekmény hírére a félidőben félbeszakadt. A találkozót nem is fogják pótolni, azt a két szövetség kérésére a félidei 1-1-es állással dokumentálták.

A támadót, egy 45 éves, Abdesalem L. nevű tunéziai férfit még kedd reggel lőtték le a rendőrök az elfogása során. Az ügy pikantériája, amiért Van Quickenborne miniszter lemondott, az az, hogy Abdesalem L. tulajdonképpen nem is létezett a belga hatóságok számára. A férfi 2019-ben menedékjogot kért, amit 2020-ban elutasítottak, őt pedig ki akarták toloncolni az országból. Azonban nem találták meg, semmi nyoma nem volt, ezért ezt az eljárást megszüntették, s úgy tekintették, mintha a férfi ismeretlen helyre távozott volna. Voltak információk arra nézve is, hogy radikalizálódott, ezt azonban nem támasztotta alá közvetlen bizonyíték.

Közben az is kiderült, hogy Tunézia tavaly kérte Abdesalem L. kiadatását, vélhetően azért, mert ott egy börtönből szökött meg és indult Európába. Az igazságügyi minisztérium a kérést átadta a brüsszeli ügyészségnek, az ügyben eljáró illetékes bíró azonban ennek nem tett eleget. A hvg.hu által idézett belga miniszter ezért közölte: még ha ez egyéni hiba is, akkor is vállalni akarom a politikai felelősségemet, és lemondok.