Fővárosi választási lista: sok párt a minimumra tör

Fővárosi választási lista: sok párt a minimumra tör

Aláírásokat gyűjtenek a kutyapártos aktivisták (Forrás: MKKP/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapesten a legtöbben a VII., a VIII., a XVIII., illetve a XXI. kerületben gyűjtenek aláírásokat a polgármester-jelöltségért, ezekben a kerületekben elvben hét jelölt is lehet majd a szavazólapon a június 9-i választáson, feltéve, ha összegyűjtik a jelöltállításhoz szükséges aláírásokat. Ugyanakkor van négy olyan kerület (a II., a XI., és XV., és a XIX. kerület), amelyekben a jelenlegi állás szerint mindössze hárman állhatnak rajthoz a kerületvezetői pozícióért. A többi között ez derül ki a Nemzeti Választási Iroda holnapján közölt adatokból. Az ajánlásokat múlt szombat óta lehet gyűjteni. Mivel a jelöltek bejelentésére még másfél hét van, az indulók listája változhat, illetve visszalépés is elképzelhető.

Minden kerületben rajthoz állt a Mi Hazánk, ahogy a Fidesz-KDNP is – igaz, két kerületben függetlenként induló jelöltet támogatnak –, továbbá a baloldali ellenzéki pártok valamilyen formációja. Utóbbi esetében ez alól van néhány kivétel: például a XII. kerület, ahol az előválasztáson győztes kutyapártos jelölt, Kovács Gergely ellen nem indítanak jelöltet, vagy a IX. kerület, ahol az ellenzék egy része a jelenlegi polgármester, Baranyi Krisztina mögé állt be, mások a függetlenként rajthoz álló Gegesy Ferencet támogatják. Akadnak olyan pártok, amelyeknek ugyan nincs valós esélyük az érdemi eredmény elérésére, mégis rajthoz állnak saját jelöltekkel. A Munkáspárt például öt kerületben is aláírásokat gyűjt a polgármester-jelöltségért, noha a korábbi választásokon rendre a bejutási küszöb alatt szerepeltek, és aligha képzelhető el, hogy a kerületvezetői posztok egyikét „megcsípjék”.

Más a helyzet néhány kisebb párttal. A Jakab Péter-féle Nép Pártján a mostani állás szerint három kerületben képviseltetné magát: Újpesten, Pestszentlőrinc-Pestszentimrén, illetve Csepelen. Érdekes helyzetben van a Magyar Szolidaritás Mozgalom, amely – önállóan vagy más szervezettel közösen – nyolc helyen állna rajthoz, ráadásul javarészt olyan városrészekben, ahol nélkülük is sok szereplős a verseny. Három budapesti kerületben az LMP indul önállóan, ennek a fővárosi lista miatt van jelentősége, hiszen ilyet az a párt állíthat, amelynek legalább három kerületben van saját polgármester-jelöltje. A Momentum is ezért szerepel önállóan három kerületben, és – mint arról beszámoltunk – elképzelhető, hogy a Magyar Péter-féle Tisza Párt is három budapesti kerületben rajthoz áll, igaz, ezt egyelőre nem erősítette meg Magyar Péter.