Népszava: az Orbán-kormány ezermilliárd forintot költhet idén fegyverekre

Népszava: az Orbán-kormány ezermilliárd forintot költhet idén fegyverekre

A Magyar Honvédség Altiszti Akadémián végzett honvéd altisztek eskütétele a Hősök terén 2023. július 15-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Míg hivatalos magyar adatok nem érhetőek el a fegyverköltéseinkről, addig a NATO statisztika alapján kiszámítható, hogy 2016 és 2023 óta az ország valamivel több mint 2600 milliárdot költött el eszközvásárlásra – olvasható a Népszava pénteki cikkében. 

Míg 2016-ban csak a védelmi költségvetés 13 százaléka ment eszközvásárlásra, addig 2020-ban már 45, idén pedig várhatóan 48 százalék megy el a NATO statisztikák alapján. Így 2023-ban 876 milliárdot költhetnek különféle fegyverek és eszközök vásárlására – ezen felül pedig több száz millió euró értékben vásárol Magyarország Hero típusú öngyilkos német-izraeli drónokat a düsseldorfi Rheinmetall AG-tól. Mint beszámoltunk róla, utóbbi hadianyagok szállítása 2024-ben kezdődik és 2025-ben ér véget, a szerződéseket a Magyar Honvédség már aláírta.

Címkék: honvédség, fegyverek