Magyar Péter: Feloszlatjuk az Orbán-Tiborcz-Mészáros-részvénytársaságot

Magyar Péter: Feloszlatjuk az Orbán-Tiborcz-Mészáros-részvénytársaságot

Magyar Péter a debreceni Nagytemplom előtt 2024. május 5-én (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyar Péter Tisza Pártja vasárnap délután kettő órára hirdette meg anyák napi nagygyűlését Debrecenben, a Nagytemplom előtti térre.

Élő videós közvetítésüket itt nézheti.

A nagygyűlés kezdete előtt 20 perccel zápor érkezett Debrecen belvárosába. A gyülekező tömeg sietve keresett magának menedéket a vendéglátóhelyeken, árkádokban és a fák alatt. Sokan a fák alatt gyülekeztek, a keménymag azonban a színpad előtt várta Magyar Pétert. Tudósítónk beszámolója szerint a tér megtelt már ekkor. Az eső később elállt, de az időjárás-jelentés szerint még záporok, zivatarok voltak várhatók a városban délután. Kettő óra után Magyar Péter is megérkezett, a villamosközlekedés leállt – jelentették tudósítóink. 

Magyar Péter: Szégyelld magad, Kósa Lajos!

A nap fő fellépője, Magyar Péter a Bee Gees Stayin' Alive című dalára vonult be, majd Gárdonyi Gézától idézett: „Légy az, kiből árad a nyugalom. Légy az, kire nem hat a hatalom. Nyújtsd oda, hol kérik a kezedet. S menj oda, hol fázik a szeretet.” Köszöntötte az édesanyákat, illetve azokat is, akik az ország másik részeiből érkeztek. Úgy fogalmazott, több tízezren vannak a magyar reformátusság központjában, miközben a kormánypropaganda azt sulykolja: a Tisza Párt csak egy belpesti médiahack. Az ellenzék eközben szerinte folyamatosan azt mondogatja, hogy a propaganda falát nem lehet átütni, miközben a fiatalokat nem érdekli a propaganda. – Nézzetek körül, mi a valóság – fogalmazott a politikus. Mint mondta, bárhol jár is az országban, a legkisebb falvakban is százak, míg a nagyobb városokban több ezren tesznek hitet egy új Magyarország mellett. A debreceni szerinte az utóbbi évtizedek legnagyobb vidéki politikai demonstrációja. 

Magyar hivatkozott nagyapjára, Erőss Pálra, aki a debreceni református kollégium diákja volt. A politikus beszámolt arról, miként élte meg a debreceni éveket a legendás tévés ügyvéd. Az anyák napjáról is hosszan beszélt, úgy fogalmazva: boldogság és felelősség is. Ha nem tudunk tervezni, akkor százszor is végiggondoljuk szerinte, belevágjunk-e. Milyen az az ország, ahová gyermekünk érkezik? Szerinte erre a kérdésre is keresik a választ az emberek, ahogy arra is, megfelelő oktatást és egészségügyet lehet-e majd biztosítani a gyereknek. A családalapítás elé szerinte megannyi akadály gördül, a munkahelyre visszatérés elé is leküzdhetetlen akadályok kerülnek. Ne kelljen választani a megélhetés és a vágyott számú gyerek között – erre lenne szerinte szükség. Mindannyian láttunk szerinte a gyógyszertár előtt álló, elkeseredett időseket. 

A családi pótlék összegét Magyar elmondása szerint több mint tíz éve befagyasztotta az Orbán-kormány, 12 200 forint ma is az egygyermekeseknek juttatott összeg. Ha bárhol Európában elmesélik, nem fogja senki elhinni, fogalmazott. Ha hatalomra kerülnek, a családi pótlékot azonnal a duplájára emelik, és inflációkövetővé fogják tenni. A mára kivéreztetettnek nevezett védőnői rendszert is azonnal helyre kívánják állítani. Ma Magyarországon egy egyedülálló nő nem tudja, cipőt vegyen a gyereknek vagy a különórákat fizesse – fogalmazott Magyar Péter. Hol van az uniótól érkezett negyvenezer-milliárd forint? – tette fel a kérdést. Ennek a pénznek a feléből a háború után szerinte újjáépítették a porig rombolt Németországot. Hol van ez a pénz, a kórházakban, az iskolákban? – érdeklődött, a tömeg pedig sorra skandálta mindegyiknél, hogy nem. Szerinte a pénz ma magántőkealapoknál, offshore-számlákon van. Magyar kijelentette: ennek véget fognak vetni, és feloszlatják az Orbán-Tiborcz-Mészáros-részvénytársaságot. 

Magyar Péter szóba hozta, hogy előző napra kikapcsolták a debreceni téren a webkamerát, és a helyszínen ellenplakátokat helyeztek el. Köszönetet mondott ezek kapcsán Kósa Lajosnak, hogy segít a Tiszának áradni. Igen, Lajos, nem lesz több nadrágszíj-összehúzás, nem lesz több lopás, ha a Tisza Párt hullámaival tartotok – fogalmazott. Szégyelld magas, Kósa Lajos, ahogy a debreceniek többsége is szégyell téged – üzente Magyar. Türk Tanács vagy Európa? Kelet vagy Nyugat? Propaganda vagy valóság? További hanyatlás vagy fellendülés? Fidesz vagy Tisza? Ezeket a kérdéseket tette fel a politikus, a tömeg pedig skandálta a válaszokat. 

Vendégmunkásokról és akkumulátor-gyártásról is beszélt Magyar

Magyar úgy látja, totális zavar van a Karmelitában, miután nem készültek a mostani helyzetre. A tömeg eközben azt ismételgette: árad a Tisza. A politikus szerint minden héten elégetnek pár százmillió forint közpénzt a lejáratására, nevezték nőverőnek, háborúpárti és dollárbaloldali politikusnak, Ursula von der Leyen bábjának is, pedig az utóbbit öt éve Orbán Viktor javaslatára választották meg az Európai Bizottság elnökének. Akkor még Orbán Viktor nem sejtette, hogy Ursula von der Leyen Soros György bábja – ironizált. 

A fülöp-szigeteki és vietnami vendégmunkások behozatalát is felemlegette Magyar. Orbán és a Fidesz szerinte azt hazudják, hogy ők a béke pártja, pedig minden magyar ember az, pártállástól függetlenül. Ki kell szerinte mondani, hogy a háborús agresszor Putyin, Ukrajna területvédelme jogos, és meg kell kezdeni azonnal a béketárgyalásokat. Aki a Tiszára szavaz, a békére szavaz – mondta. Majd lejátszotta Orbántól azt a 2007-es interjúrészletet, amelyet korábbi eseményein többször. Ezen Orbán Viktor arról beszél, hogyan lehet hatni az emberek félelemérzetére. Aki 2024-ben a Fideszre szavaz, a háborús uszításra, a nemzet megosztására szavaz – jelentette ki Magyar Péter. 

A politikus szerint az akkumulátorgyár-építésnek olyan kockázatai vannak, és olyan leehetőségeket rejt magában, amiket tisztázni kellett volna. Különösen egy olyan országban, ahol az állami propaganda rendszeresen megkérdezi – mint fogalmazott – álkérdésekről az országot. Miért nem volt arról konzultáció, ami igazán lényeges? – kérdezett rá. Miközben vannak gyúlékony, rákkeltő és magzatkárosító anyagok is, amelyeket korábban nagy tömegben más iparágak nem alkalmaztak. Lehetne pedig szerinte az akkumulátor-gyártásba fektetni, de nem úgy, ahogy most áll a helyzet, mert most katasztrófába rohanunk. A jelenlegi magyar környezetvédelmi szabályok szerinte megengedőbbek a németországinál. Azért ide jöttek szerinte az akkumulátor-gyárak, mert be kellett jutniuk az Európai Unió területére, másrészt pedig mert a magyar kormány megengedő a környezetvédelmi szempontokat illetően. Megígérte, hogy ha a Tisza Párt hatalomra jut, felállítja a Környezetvédelmi Minisztériumot. 

Szóba kerültek a közvélemény-kutatási adatok is, Magyar pedig azt mondta: a magyar emberek 25 százaléka szavazna bizalmat a Tisza Pártnak. Ezt egy óriási eredménynek tartja. A legjobban szerinte azért rettegnek a Karmelitában, mert a legfiatalabbak között a Tiszának háromszor annyi támogatója van, mint a Fidesznek. Az övék lesz a tízes lista, a tízes a győzelem és Magyarország új szerencseszáma is lehet – mondta Magyar Péter. Egyes helyeken indulnak az önkormányzati választáson is, szinte minden megyében megvan már a szükséges aláírásszám. Két ellenzéki és két kormánypárti vezetésű kerületben indulnak a fővárosban is, a négyből három helyen már összejöttek az ajánlások. Indulnak a fővárosi közgyűlési helyekért is, mert nem akarják hagyni, hogy a közgyűlés Fidesz és a „kék Fidesz”, azaz a DK játszótere maradjon. 

Debrecen szülötte, Szabó Magda soraival köszönte meg Magyar mindenkinek, hogy ott vannak. Ez nem egy rövid küzdelem lesz szerinte, de ha hisznek egymásban, a legvastagabb falon is átmennek, mondta. Majd ezt követően is arra kérte a tömeget, mint számos korábbi tüntetésén: emeljék fel a mellettük álló kezét, és együtt skandálják: lépésről lépésre, tégláról téglára haladva visszaveszik az országot.

Magyar Péter beszédét követően egy fiatal lány elénekelte Leonard Cohen számát, a Hallelujah-t, a színpadon álló Magyar, Rost Andrea és a többi fellépő pedig becsatlakoztak a dalba. A végén Rost Andrea még elénekelte a Debrecenbe kéne menni című dalt. 

A politikus június 8-án tartja a Hősök terén a következő nagy tüntetését, amit a rendszerváltás utáni legnagyobb politikai demonstrációnak szán. 

 

L. Ritók Nóra: Most picit helyreállhat a bizalom

A rendezvény elején agy tapssal köszöntötték az édesanyákat, majd színpadra lépett Péter Petra műsorvezető. Azzal kezdte, hogy soha nem látott ilyen szépet. „Micsoda kegyelem és kiváltság, hogy ennek, ami most történik Magyarországon, nemcsak szemtanúi, hanem részesei is lehetünk” – fogalmazott. Magyar Pétert és L. Ritók Nórát hívta színpadra. Megköszönte a Magyar Péter napszemüvegére licitálóknak, a befolyt összegből az Igazgyöngy Alapítványon keresztül három család kap támogatást. „Nme félünk az esőtől, a Tisza áradáshoz sok vízre van szükség” – mondta Magyar Péter, mire a tömeg skandálni kezdte, hogy „Nem félünk!” Megköszönte a propagadnistáknak, különösen a Megafonnak, hogy sikerült rajtuk skeresztül is segíteni három nehéz sorsú Debrecen környéki családnak. Átadott egy hárommillió forintról szóló okiratot.

L. Ritók Nóra azt mondta, háromezer család is lenne a régióban, akinek szüksége lenne erre az összegre, olyanokat választanak, akiknek egészségügyi problémája is van a szegénység mellett. Megőrzik az anonimitásukat a program végéig, mert „szegénynek lenni nem dicsőség”. A családokkal szerződést fognak kötni, amennyiben pedig később szeretnék nyilvánosságra hozzák majd a nevüket. „Szeretném ha éreznék azt, hogy ami az utóbbi időben megcsappant az országban, a bizalom, az most picit helyreállhat. Bízzanak meg bennünk! Köszönjük a támogatást!” – mondta. Magyar Péter ehhez hozzátette, hogy a licitnél sokan kérdezték, hogy ha nem nyernek, hogyan segíthetnek, most azt üzente nekik, hogy támogassák az Igazgyöngy Alapítványt.

Péter Petra ezt követően a színpadra hívta a Tisza Párt EP-képviselő-jelöltjeit, közülük Gerzsenyi Gabriella mondott beszédet, elmesélve gyermekkora emlékeit, valamit azt, hogy édesanyja féltette, hogy beszáll a politikába, de aztán maximálisan támogatta ebben. Ahogy évekkel ezelőtt támogatta, hogy Brüsszelbe ment dolgozni, ugyanúgy támogatta abban is, hogy most hazaköltözött Magyarországra a családjával, és elfogadja, hogy „tennie kell valamit”. „Nagyon fontos, hogy úgy csináljam, hogy jó legyen” – mondta mamáját idézve, és köszöntött minden édesanyát, nagymamát, keresztanyát. „Képviselőtársaimmal nem félünk, haladunk tovább az úton” – mondta.

Nagy Ervin érkezett a színpadra, hangos „Nem félünkkel!” köszöntötték. Anyák napi verset szavalt, József Attilától a Mamát.

Tarr Zoltán: Hazajöttem

Hazajöttem, kezdte beszédét Tarr Zoltán, akit az április 6-i beszéde után bocsátottak el állami állásából. Itt 15 éve sikerült példát mutatnunk, hogy lehet búsulás és önsajnálat helyett előre nézni. Elmarad 15 év utána a református egyház Kárpát-medencei nagyrendezvénye, és azárt marad el, mert Balog Zoltán megosztotta az egyházat – mondta, erre a tömeg skandálni kezdte, hogy „Mondjon le!”. Felidézte, hogy Balog Zoltán 35 éve még kiállt az állampárt ellen, ma pedig némaságra kényszeríti a református egyházat, csak azért, hogy ne legyen szem előtt. Elegünk van, nekünk reformátusoknak is abból, ami az egyházban zajlik – mondta. Nem fogunk megállni és nem fogjuk feladni – ígérte. „Mocskos Fidesz!”, „Elegünk van!” – zúgja a tömeg. Mi mindannyian ennek a rendszernek az áldozatai vagyunk. Folyamatosan büntetnek mindenkit, akinek csak kicsit is eltér a véleménye. A boldogulás lehetőségének megvonásával büntetnek minket, a kormány diákokon, családokon áll bosszút. „Ebből a típusú családbarátságból azt gondolom, mindannyiunknak elege van” – fogalmazott. Hozzátette, az elmúlt hetekben viszont megtapasztalta, hogy mekkora ereje van a szolidaritásnak, ami megindult. „Az embereknek elegük van abból, hogy reménytelen helyzetben lévő emberek próbálkozásaival a kormány nem foglallokozik” – mondta, utalva az első reakcióra Magyar Péter színre lépésekor. Úgy gondolja, hogy lesz olyan kormány, amely felemeli a reménytelen helyzetben lévőket és együttműködő nemzeti közösséget épít. „Álljunk ki egymásért, álljunk ki Magyarországért” – mondta, majd Mészáros Lőrincet idézve mondta, hogy „Legyetek bátorak”, búcsúzóul pedig hozzátette, hogy „Legyetek szabadok!”

Nem gondoltam, hogy ennyien leszünk! – jelentette ki egy férfi a tömegben, ahol a zápor elvonulása és a nap felragyogása után hirtelen nagyon meleg lett. Megközelítőleg sem volt ehhez foghatóan sok ember a debreceni Kossuth téren politikai rendezvényen az utóbbi években, az akkumulátorgyár elleni megmozdulásokon sem. A tömeg a Nagytemplom előtt nagyjából a Csapó utca torkolata és az immár a Mathias Corvinus Collegium (MCC) érdekeltségében álló Aranybika szálló vonaláig sűrű, onnantól szellős. Mozogni az Aranybika oldalában lényegesen könnyebb, mint a tér túloldalán – jelentette tudósítónk.   

Rost Andrea énekelt, Rusznák András szavalt

Rost Andreát felkonferálva Péter Petra jelezte, hogy a kíséretet elvállaló zenész húsz perccel ezelőtt lemondta szereplését, mert megijedt. Sokan vannak így, őket támogatni kell – tette hozzá a műsorvezető. „Isten hozta ezt a bátor nemzetet, akik itt vannak és változást akarnak” – mondta Rost Andrea, aki a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt kezdte acapella énekelni, kérte a közönséget, hogy énekeljék együtt. A dal eléneklése után „Árad a Tisza” skandálásba kezdett a tömeg, majd visszatapsolták Rost Andreát, aki Magyar Pétert is színpadra hívta, így együtt adták elő másodszor is a népdalt hármasban, Magyar kedvesével. Utána egy anyák napi dalt is előadott az operaénekesnő. Péter Petra szerint mától a Tavaszi szél vizet áraszt a Tisza Párthoz kötődik majd.

Mozgóárusok járják a demonstrációt. Ők magyar zászlót árulnak: 4000 a nagy zászló, 2000 kis zászló ára. Az egyik árus azt mondta munkatársunknak, hogy jól fogy. Ugyanakkor még számos a kezében sorakozott. A tüntetés egy pontján rendőrségi drón jelent meg az Aranybika új szárnya felett. Az eszközt a demonstráció kezdete előtt szerelték az egyik utcában a hatóság szakemberei.  

Kozma Éva a CATL akkumulátorgyára ellen küzdő mikepércsi anyák képviseletében lépett színpadra. Hallgassák meg végre az itt élők hangját, nincs baloldali vagy jobboldali beteg és halott, csak beteg és halott van – mondta. Kiállt az egészséges élethez való jog mellett. Szerinte Magyarország ébred, „Ne féljetek”, üzente, majd felsorolta azokat a területeket, és csoportokat, akik a kormány károsultjai. „Veletek vagyunk” – üzente a tömeggel együtt nekik.  

Tudósítónk szerint időnként csepeg az eső. Akadnak, akik ebben is meglátták az üzletet: 2000 forintért esernyőt is árulnak.

Kozma Éva után Rusznák András színész, a Magyarázat mindenre fontos szereplője lépett színpadra, elszavalva a Fölszállott a pávát. A művészt Rost Andrea követte, és ismét énekelni kezdett, ezúttal A csitári hegyek alatt című dalt. 

 

A Tisza Párt EP-képviselőjelöltjei is Debrecenbe érkeztek

Érkeztek demonstrálók szerte az országból, budapestiekkel, nyíregyháziakkal is találkozott tudósítónk. A Békéscsabáról érkezett résztvevők azt mondták, Budapesten is ott voltak, nem is volt kérdés számukra, hogy eljönnek, mert részesei akarnak lenni annak, amit Magyar Péter elindított. Ők egyébként jelenleg a színpad előtt tartózkodnak. Összefutottunk Sóvágó Lászlóval, egykori MDF-es országgyűlési képviselővel is, aki 1994-től 2019-ig volt Hajdúszoboszló polgármestere. Ő arról beszélt érdeklődésünkre, hogy ugyan már kifelé tart a közéletből, de engedett közéleti kíváncsiságának, amikor eljött Magyar mai megmozdulásra.  

Résztvevőket kérdeztünk

Nem fogta meg a népet – kommentálták a tömegben többen Magyar Péter akkumulátor-gyártásról, az általa hiányosnak tartott környezetvédelmi előírásokról és a szétzilált intézményrendszerről szóló beszéde részét. A legfogékonyabbak az emberek a debreceni Kósa Lajos kormánypárti képviselőt pellengérre állító szavaira voltak.

Részt vett Magyar Péter tüntetésén a Papp László (Fidesz–KDNP) debreceni polgármester kihívójaként induló momentumos Mándi László és a szintén az ellenzéki összefogás képviselő-jelöltje, Rutz Tamás, valamint Tóth Csaba politológus is. A társaságnak is jutott a jelek szerint a Tisza Párt szórólapjából, amely iránt különösen érdeklődtek, a társaság egyik tagja le is fényképezte. Mándi érdeklődésünkre azt mondta, azért jött el Magyar tüntetésére, mert ez egy politikai rendezvény, függetlenül attól, hogy ezt egy másik politikus szervezi. Felvetésünkre, hogy miként éli meg, hogy a Momentumnak és más pártnak sem sikerült Debrecenben ennyi embert az utcára vinni, azt felelte: a tömeg fizikálisan itt van, változást akarnak, ennek örülni kell. Reméli, hogy június 9-én is a változásra szavaznak.

Mint arról beszámoltunk, Magyar Péter EP-képviselőjelöltjei és szimpatizánsai kíséretében vonattal indult Debrecenbe. „Mi már rengetegen úton vonattal Debrecenbe, ahol megtartjuk az utóbbi évtizedek legnagyobb vidéki politikai rendezvényét és talán a valaha volt legnagyobb anyák napi rendezvényt. Közben az állampárt és Kósa Lali is készül. Éjszakára kikapcsoltatták a teret mutató webkamerát, majd hajnalban suttyomban provokáló táblákat helyeztek el a lámpaoszlopokon adófizetői pénzen egy ideiglenes rendszámú daruskocsi segítségével. Most pedig épp a Katasztrófavédelem helyez ki ideiglenes kamerákat a téren. Vajon mire készülnek?” – írta a Facebook-oldalán Magyar Péter.

Magyar Péter a fővárosi Kossuth téren megtartott demonstráción jelentette be, hogy anyák napjára újra szervez egy rendezvényt, majd nem sokkal később országjárása egyik állomásán, Békés megyében közölte, hogy a helyszín ezúttal nem Budapest, hanem Debrecen lesz.

Magyar Péterék azzal indokolták, hogy anyák napjára hirdették meg az eseményt, hogy ezen a különleges napon szeretnének támogatást és elismerést nyújtani minden anyának, miközben hangot adnak a nőket érintő legégetőbb társadalmi problémáknak. Szándékuk szerint a megjelentekkel együtt ünnepelik az anyaságot, miközben egy támogatóbb és igazságosabb társadalmat építenek közösen minden nő és anya számára.