Zalában minden ötödik lakásvásárló külföldi

Zalában minden ötödik lakásvásárló külföldi

Fotó: Unsplash/Norbert Levajcsics

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zala megyében már a lakásvásárlók 21,1 százaléka külföldi volt 2023 negyedik negyedévében – ez derült ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adataiból. A fejleményekről a Magyar Nemzeti Bank lakáspiaci jelentése számolt be. Ezzel Zalában újabb csúcsot ért el a külföldi vevők aránya.

Somogy megyében és a pesti belső kerületekben eközben csökkent a külföldi vásárlók száma. De még így is húsz százalék körüli arányt testesítenek meg a nem magyar vevők.

Az MNB megjegyzi azt is, a külföldi vevők hozzátesznek egyben a magyarországi lakásdráguláshoz. Viszont még így is kevesebbet, mint a spekulatív célú ingatlanvásárlások. Országos szinten eközben évek óta öt-hat százalékot tesz ki a külföldi vevők aránya.

A jelentésben akadnak még aggodalomra okot adó adatok. Éves szinten újra minden településtípuson emelkedni kezdtek a lakásárak azt követően, hogy 2022 második félévében még mérséklődtek. A bérleti díjak ráadásul a lakásárakat meghaladó éves dinamikával emelkedtek. Azért akad pozitívum is: a jövedelmek a lakásáraknál gyorsabban emelkedtek a tavalyi évben. „A lakások saját forrásból való megfizethetőségét leíró lakásár/jövedelem mutató a 2014 eleji mélypontjáról 2022 második negyedévére Budapesten kétszeresére, országosan 1,8-szorosára emelkedett, majd az ideiglenesen csökkenő lakásárak és a magas nominális bérdinamika következményeként mérséklődni kezdett”, olvashatjuk a jelentésben.