Az OKFŐ intézményeiben is betiltották a home office-t

Az OKFŐ intézményeiben is betiltották a home office-t

Cégtábla az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÕ) egyik telephelyének épületén a főváros VIII. kerületében, a Szentkirályi utcában. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) levélben tájékoztatta az alá tartozó intézményeket, hogy „nem engedélyezett” az otthoni munkavégzés július 25-től, és amennyiben „a munkvégzés feltételei adottak” az intézményben, „az otthoni munkavégzés lehetősége kerüljön megszüntetésre” – tudta meg a 444.hu.

Információik szerint a levélben azt írják, otthoni munkavégzésre a továbbiakban csak „rendkívüli körülmények esetén” van lehetőség, akkor is „a vármegyei irányító intézmény humánpolitikai vezetőjének előzetes engedélyével”. A 444 kérdésekkel fordult az OKFŐ-hoz, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ.

A múlt hónapban a MÁV-Volán csoportnál tiltották meg az otthoni munkavégzést. Ráadásul ezt Lázár János építési és közlekedési miniszter akkor jelentette be, amikor a MÁV székházból a közelmúltban evakuált vasutasok egy részét is otthoni munkavégzésre osztották be, mert az új, végleges irodaház elkészültéig nincs elég iroda az elhelyezésükre. Ellenállást váltott ki az is, hogy a kisgyerekes munkavállalóknak is megtiltották a home office-t, a Vasutasok Szakszervezete szerint nem a Munka törvénykönyvének megfelelő módon. 

Nem Lázár János az egyetlen miniszter, aki számára vörös posztó a home office. A járvány alatt Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter intézett kirohanást az otthoni munkavégzés ellen: a fertőzésveszély ellenére is kirúgással fenyegette meg azokat a minisztériumi dolgozókat, akik home office-lehetőséget szerettek volna kapni. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke már ekkor arról beszélt a Magyar Hangnak: a home office lehetőségét nem csak a fertőzések elkerülése indokolná, hanem az is, hogy „megváltozott a munka világa, és a közszféra is a munkaerőpiac része, nem maradhat le”.

Címkék: home office, OKFŐ