Megtiltotta a MÁV-nál a home office-t Lázár János, tiltakozik a szakszervezet

Megtiltotta a MÁV-nál a home office-t Lázár János, tiltakozik a szakszervezet

Lázár János építési és közlekedési miniszter beszél a felújított geszti Tisza-kastélyban tartott sajtóbejáráson és rendhagyó tárlatvezetésen 2024. június 27-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Végtelenül barátságtalan lépésnek tartja” a Vasutasok Szakszervezete Lázár János legújabb döntését, a home office betiltását. A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) „a vasutasok tömeges elvándorlásának megakadályozása érdekében” is felszólította a minisztert, vonja vissza az intézkedést, amelyet családellenesnek tartanak. Az állami cégek és intézmények még a koronavírus-járvány alatt is alig engedélyezték az otthoni munkavégzést. 

Megdöbbentette a Vasutasok Szakszervezetét Lázár János építési és közlekedési miniszter bejelentése a home office betiltásáról, hiszen egyebek között a MÁV székházból a közelmúltban evakuált vasutasok egy részét is otthoni munkavégzésre osztották be, mert az új, végleges irodaház elkészültéig nincs elég iroda az elhelyezésükre – írta közleményében a Vasutasok Szakszervezete (VSZ)

A szakszervezet szerint a „hirtelen meghozott, mindenki számára meghökkentő döntés” nemcsak a székházból kiköltöztetett munkavállalókat érinti kellemetlenül, hanem azt a több ezer vasutast is, aki korábban, még a Covid-járvány utáni időszakban home office-ba kényszerült, majd ott is maradhatott. A szakszervezet elnöke, Meleg János szerint ez a lehetőség egyike volt azoknak a kedvező feltételeknek, amiért sokan nem kerestek másik munkahelyet, vagy ezért csatlakoztak a MÁV-Volán-csoporthoz. 

– Köztudott, drmai a létszámhiány a MÁV-nál, mint ahogy az is ismert, hogy Lázár eddigi intézkedései sem arattak osztatlan sikert a vasutasok körében – a szervezeti intézkedések kuszasága, kiszámíthatatlansága elbizonytalanítja a műszaki értelmiséget és a többi jó szakembert is –, s ez a mostani döntése olaj lehet a tűzre. Félő, hogy sokan jobb feltételekért és esetleg jobb pénzért máshol folytatják a munkát, s ezzel megindul egy jelentősebb elvándorlás. Akkor viszont nemhogy javul, hanem tovább romlik a vasúti közlekedés már így is nehezen vállalható színvonala - véli a szakszervezet elnöke. A Vasutasok Szakszervezete nyomatékosan felszólította a minisztert, vonja vissza „ezt a megalapozatlan intézkedést”. Az intézkedést egyébként két napja jelentette be Lázár János, július 1-jei hatállyal.

Az állami szférában, állami cégeknél és intézményeknél jellemző volt, hogy még a koronavírus-járvány alatt is ritkán és rendszeretelenül engedélyezték az otthoni munkavégzést, akkor sem, ha ez egyébként megoldható lett volna. Pedig a kormány akkor is jelezte: a magánszférában helyesnek és támogatandónak tartja  az otthoni munkavégzést – ennek érdekében rugalmasabbá is tette a home office feltételeit a járvány idejére. Nem Lázár János az egyetlen miniszter, aki számára vörös posztó a home office. A járvány alatt Szijjártó Péter külgazdasági-és külügyminiszter intézett kirohanást az otthoni munkavégzés ellen: a fertőzésveszély ellenére is kirúgással fenyegette meg azokat a minisztériumi dolgozókat, akik home office-lehetőséget szerettek volna kapni. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke már ekkor arról beszélt a Magyar Hangnak: a home office lehetőségét nem csak a fertőzések elkerülése indokolná, hanem az is, hogy „megváltozott a munka világa, és a közszféra is a munkaerőpiac része, nem maradhat le”.