Le Pen lehet az Orbán-féle Patrióták megmentője

Le Pen lehet az Orbán-féle Patrióták megmentője

Andrej Babis, Orbán Viktor és Herbert Kickl Bécsben, 2024. június 30-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szent-Iványi István szerint péntekig létrejöhet Orbán Viktor új frakciója, de kétséges, hogy a nagyok csatlakoznak-e.

– Azt el tudom képzelni, hogy péntekig sikerül a sebtében összehozott Patrióták Európáért (PE) csoportosulásnak teljesíteni az európai parlamenti frakció alapításához szükséges feltételeket, és így hivatalosan is megalakulhat az új képviselőcsoport. A színfalak mögött minden bizonnyal már megegyeztek az érintett pártok vezetőivel, és ezért mert erről beszélni a magyar miniszterelnök – nyilatkozta Szent-Iványi István volt diplomata a Magyar Hangnak. Az egykori szlovéniai nagykövet a kormányfő bejelentését – amely szerint hamarosan a harmadik, majd második legnagyobb frakció lehet a Patrióták Európáért – értékelve hozzátette, a realitásokat figyelembe véve nem valós lehetőségről, sokkal inkább Orbán Viktor szokásos nagyotmondásáról van szó.

Szent-Iványi szerint ha a frakcióalakítás mégsem sikerülne a magyar kormányfőnek, az óriási blamázs lenne számára. A frakció alakításához ugyanis 7 országból legalább 23 képviselő részvétele szükséges. Az utóbbit már jelenleg is teljesítik, további 3 országból való párt csatlakozása is elképzelhető, a nagy létszámú pártoké azonban nem nagyon. Az összefogáshoz csatlakozott pártok közül a Fidesznek 10, a KDNP-vel együtt 11, az Andrej Babiš vezette ANO-nak 7, az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) 6, a legutóbb csatlakozott portugál Chegának pedig 2 képviselője van – mondta.

Szent-Iványi emlékeztetett, a nagy létszámú szélsőjobbos képviselőcsoportok közül a lengyel PiS nem jelezte csatlakozási szándékát, a német AfD egyelőre szintén nem kér a közép-európai összefogásból, és az sem látszik valószínűnek, hogy Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése (RN) a szuverenistákhoz igyekezne. – Annál is inkább, mert Le Pen éppen most ért el hatalmas sikert a választáson, illetve mert mielőbb meg szeretne szabadulni a putyinista jelzőtől. Márpedig a most létrejött PE alapítói éppen oroszbarátságukról ismertek. Orbán esetében ezt nem nagyon kell magyarázni, ahogy az FPÖ esetében sem, gondoljunk csak Heinz-Christian Strache egykori pártelnök ibizai botrányára, vagy arra, hogy korábbi külügyminiszterük, Karin Kneissl Putyintól kért menedékjogot, és azóta is Jekatyerinburgban él. Végül Babiš is egyre inkább oroszbarát jelzéseket ad. (Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) akkori elnöke, későbbi alkancellár szerepel egy ibizai villában rögzített 2017-es felvételen, ahol egy, magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nőnek a párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért – a szerk.)

Kérdésünkre Szent-Iványi elmondta, a Matteo Salvini vezette Liga csatlakozása elképzelhető a Patrióták Európáért csoportosuláshoz, hiszen Salvini üdvözölte az új alakulatot, ők azonban alig nyolc képviselőt hoznának. Arról is beszélt, hogy a Robert Fico vezette Smer első körben elutasította, bár nem véglegesen a csatlakozás lehetőségét. Az egykori diplomata összességében úgy értékelte a kísérletet, hogy az elmúlt napok fejleményei a magyar kormánypárt számára mindenképpen kedvezőbbek a jelenlegi helyzetnél, hiszen pillanatnyilag semmiféle befolyása nincs a dolgok alakulására Orbán Viktornak, most azonban legalább valamiféle összefogásban részt vesz, és jó eséllyel frakciót is sikerül alakítani, vélhetően kis létszámmal. Az egykori diplomata szerint Orbán nagyon reménykedett abban, hogy a Giorgia Meloni dominálta Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójába beléphet a Fidesz, de elutasították, minden bizonnyal oroszbarát politikája miatt. Válaszul, mintegy bosszúként gründolta a Patrióták Európáért csoportosulást.

Végül arra is felhívta a figyelmet, hogy frakció megalakulását ugyan bármikor be lehet jelenteni, az Európai Parlament bizottsági tisztségeiről azonban július 16-án döntenek, ezért lenne fontos a pénteki határidőig bejelenteni a képviselőcsoport megalakulását. Ha ugyanis ez elmarad, akkor a szuverenista összefogás két és fél évig kimarad az Európai Parlament, illetve a bizottságok vezetéséből. De még ha teljesítik is a frakcióalakítás feltételeit, akkor is fontos annak létszáma, hiszen a tisztségeket ez alapján osztják szét az intézményben.

A Politico értesülése szerint Szent-Iványi véleményével szemben egy másik forgatókönyv is elképzelhető. A Domani című olasz portál cikkére hivatkozva arról írnak, hogy Marine Le Pen és Matteo Salvini már megegyeztek arról, hogy otthagyják az Identitás és Demokrácia (ID) frakciót, és csatlakoznak az Orbán által gründolt új alakulathoz. Az olasz portál írásának címe: „Patrióták Európáért: Orbán, Kickl és Babiš lépése mögött Le Pen és Salvini paktuma áll”. A cikkben pedig arról írnak, hogy információik szerint Orbánék bécsi bejelentése előtt megbeszéléseket folytattak Le Pennel, és arról egyeztek meg, hogy a francia és olasz szélsőjobbos párt csatlakozik a PE-hez. A Domani értékelése szerint Orbán lesz az arc, a háttérből azonban Le Pen irányít, Salvini pedig igyekszik embereit vezető pozíciókhoz juttatni. A Politico ezzel együtt arra hívja fel a figyelmet, hogy Salvini ugyan üdvözölte az új alakulatot, de nem beszélt az esetleges csatlakozásról.

A Politico értesülésének részben ellentmond az Euractiv cikke, amely szerint Salvini ugyan csatlakozhat az új formációhoz, arról azonban egyelőre nincs konkrét információ, hogy összeolvadna az ID és a PE, vagy hogy újabb pártok hagynák el Le Pen összefogását Orbán kedvéért, azt azonban valószínűsítik, hogy szorosan együtt fog működni a két alakulat.