Vidnyánszky több mint egymilliárd forintos támogatással viszi filmre az Úri murit

Vidnyánszky több mint egymilliárd forintos támogatással viszi filmre az Úri murit

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari díjas-díjas rendező, a Nemzeti Színház főigazgatója a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2019. május 27-én. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága összesen 1,054 milliárd forint támogatást szavazott meg a Vidnyánszky Attila rendezésében készülő Úri muri, meg az Isten! című filmdrámára – derül ki az NFI csütörtöki közleményéből.

Az NFI oldalán megjelent cikkből kiderül, hogy a Móricz Zsigmond regényéből készülő mozi Trill Zsolt, Szarvas József, Schnell Ádám és a Most vagy soha! című film Petőfi Sándorát alakító Berettyán Nándor főszereplésével forog majd. A filmben további szerepekben leginkább a Nemzeti Színház társulatának tagjai játszanak, köztük Berettyán Sándor, Martos Hanga és Szűcs Nelli. „Móricz Zsigmond Úri muri című regénye a 20. századi magyar szépirodalom egyik kiemelkedő alkotása, amely olyan erővel ragad meg egy alföldi sorstragédiát, hogy közben a magyar életérzés ma is feszítő ellentmondásait is képes összetetten bemutatni. Móricz prózájának egyik legfőbb erénye, hogy miközben kíméletlenül ostorozza sajátjait, szeretve látja és láttatja szereplőit, akiknek emberi esendőségeit, szenvedélyeit és a magyar föld iránti elfogultságukat számunkra is átélhető módon ábrázolja” – nyilatkozta Vidnyánszky.

A film producere Csáky Attila, az operatőre pedig Győri Márk lesz. Csáky, aki producerként többek között a Temetetlen halott című filmet jegyzi, úgy fogalmazott, „azért is hat az Úri muri a mai olvasóra, mert létállapotunk a 21. században sem sokat változott. Vidnyánszky Attila művészi vezetésével azon fogunk dolgozni, hogy ez az érzés megjelenjen a filmvásznon is”. Az Úri muri, meg az Isten! a Cameofilm Stúdió gyártásában készül, és a tervek szerint 2026 tavaszán lesz látható a mozikban.

Az NFI jóval csekélyebb összeggel, de egy másik film támogatásáról is döntött. Sophy Romvari, Romvári József legendás díszlettervező unokája, 30 millió forintot nyert el első mozifilmjére. A Blue Heron című film kanadai-magyar koprodukcióban fog elkészülni. A 90-es évek végén játszódó mozi cselekménye az író-rendező első generációs bevándorló családjáról szól. A Blue Heront egyébként az NFI mellett a Canada Council for the Arts (CCA), a Telefilm Canada New Dawn programja is támogatja.