Alkonyattól alkonyatig

Alkonyattól alkonyatig

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (Forrás: Gyurcsány Ferenc/Facebook)

Maga az a vesztes típus, aki nem is látja, hogy nyert? – kérdezi a hitét vesztett pap bőrébe bújt Harvey Keitel a George Clooney által játszott bűnözőtől az Alkonyattól pirkadatig című horrorparódiában. A gyilkos bankrabló megszökik a börtönből, lerázza az őt üldöző rendőröket, és átjut Mexikóba, övé a világ, mégis forr benne az indulat: erre mutat rá szelíden a túszul ejtett egyházi ember. A Roberto Rodríguez rendezte film egyike a bűnös élvezeteimnek, közel harminc éve készült, de a vérben tocsogó komédia még mindig rabul ejt. Most azonban erős rivális tűnt fel a színen: Gyurcsány Ferenc fortyogó indulattól terhelt komédiáját látva George Clooney gengsztere félénk elsőáldozónak tűnik csupán. A DK elnöke persze kifordítja a vérengzést: ő az a nyertes típus, aki észre sem veszi, hogy vesztett.

A szép emlékű miniszterelnök június végén a Facebook-oldalán jelentette be, hogy vállalja a felelősséget a párt kudarcos szerepléséért, vagyis nem mond le az elnöki posztról. Horrorparódiának is beillő, 43 perces videóját egy zsúfolt (mellék)mondatban is összefoglalhatjuk: az európai parlamenti választáson minden várakozást alulmúlóan szereplő DK-t a lehető legerősebb csapat irányítja, és hiteles, történelmi hagyományokkal bíró baloldali pártként tovább küzdenek a Fidesz leváltásáért. A nagy államférfiak mindig tudják, mikor kell abbahagyni, a még nagyobbak pedig azt, hogy még az utolsó vereség után is gond nélkül folytathatják. Gyurcsány sem tud leállni. A Tarr Béla-i lendülettel előadott Barátok közt-parafrázisát követően Rónai Egon podcastjába is beült, hogy nyílt színi támadássá súlyosbítsa korábbi magyarázkodását.

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap július 11-ig kapható 2024/27. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!