Vitézy Dávid elégedetten megy haza, a kutyapártos Nagy Dávid inkább pesszimista az alakuló ülés után

Vitézy Dávid elégedetten megy haza, a kutyapártos Nagy Dávid inkább pesszimista az alakuló ülés után

A fővárosi közgyűlés alakuló ülése (Fotó: Magyar Hang / Hutter Marianna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Elégedetten megyek haza, persze, hiszen átment a BKK-rendészettel kapcsolatos javaslatom is” – mondta Vitézy Dávid, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője a Magyar Hangnak a fővárosi közgyűlés pénteki alakuló ülését értékelve, amelyről itt írtunk részletesebben. Nagy Dávid, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt kabinetvezetője azt mondta, sajnálja, hogy a Fidesz-Tisza-LMP nem várt együtt szavazása két előterjesztésüket is úgy módosította, hogy több helyen is kivették belőle a lényeget.

Hogy hogyan tovább, hogyan készülnek a következő közgyűlésre, arról Vitézy Dávid azt mondta, örül, hogy egyelőre túl vannak a mostanin, de a legfontosabb, hogy a törvényi minimumot végre teljesítse a közgyűlés, vagyis megtörténjen a főpolgármester-helyettes választás és fogadják el az új szmsz-t is. 

– Mi ennek érdekében minden egyeztetésre készen állunk Karácsony Gergellyel, de neki ennek érdekében engednie kell abból az álláspontjából, hogy mint egy durcás kisgyerek, nem hajlandó együttműködni a fővárosi közgyűlés többségével, én ezt éreztem ki a mai ülésből, ezért is javasoltam, hogy inkább napoljuk el az szmsz kérdését. Mert csak rosszabb lesz a végén, ha azt leszavazzuk, az ugyanis azt üzenné az egész magyar nyilvánosság felé, hogy gyakorlatilag megvonta a bizalmat Karácsony Gergelytől a közgyűlés – fejtette ki. Felvetésünkre, hogy akkor azt tartaná-e a legideálisabbnak, ha most Karácsony egyeztetéseket hívna össze az ügyben, azt válaszolta, hogy „limonádézni, pogácsázni nincs értelme, akkor van értelme az egyeztetésnek, ha Karácsony enged néhány kritikus pontból, amelyek láthatóan több frakciónak, így nekünk és a Tiszának is fontosak”. Vitézy megítélése szerint ugyanis, ha a régi szmsz marad, akkor a főváros nem végezte el az ilyenkor szükséges törvényességi felülvizsgálatot, ami viszont törvényi kötelessége volna. Hogy az ilyen mulasztások radikális esetben a közgyűlés feloszlatását megalapozhatják-e, arra Vitézy azt mondta, a jog szerint akár igen, de erről persze az Országgyűlésnek kellene határoznia, ami nyilván egyben azt is jelentené, hogy ez politikai döntés.

És hogy az szmsz és a főpolgármester-helyettes ügyén túl mi lesz a prioritás a következő üléseken? Vitézy nagyon büszke, hogy a programja számos eleméhez meg tudta nyerni a közgyűlés támogatását, kezdve attól, hogy az ő módosításuknak köszönhetően és pontosan az ő választási programjuk szerint ment át a Kutya Párt állatvédelmi központtal kapcsolatos javaslata. Megvalósult a programjának egy másik fontos eleme is, méghozzá a szelektív kukák kihelyezéséről, és persze a számára legfontosabb javaslatát, vagyis a BKK-rendészetet is megszavazták, méghozzá egyhangúan.

És hogy a mai alapján milyen együttműködésre számítanak a többi frakcióval? 

– Mi együttműködésre törekszünk, de ügyek mentén. Látszott az, hogy mi majdnem minden képviselővel szavaztunk együtt különböző ügyekben és majdnem minden képviselővel szavaztunk egymás ellen is, de ez nem baj, az a demokrácia egészséges működését jelzi, hogy nem beállt törésvonalak mentén szavaz mindenki anélkül, hogy elolvasná az előterjesztéseket, hanem érdemi viták vannak. Szerintem nem árt Magyarország demokratikus berendezésének, hogy a fővárosi közgyűlés most így működik – tette hozzá.

A Kutya Párt kabinetvezetője inkább pesszimista

Nagy Dávid, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) pártigazgatója, egyben a fővárosi frakciójuk kabinetvezetője is értékelte a Magyar Hangnak a pénteki alakuló ülést. 

– Annyian elmondták, hogy ügyek mentén fogunk politizálni, hogy azt hittük, ez működni fog, de az átláthatósággal kapcsolatos előterjesztésünket, illetve az állatvédelemmel kapcsolatos előterjesztésünket is úgy módosította a Fidesz-Tisza-LMP általunk nem várt együtt szavazása , hogy azzal szerintünk több helyen is kivették belőle a lényeget – kezdte Nagy Dávid. Utóbbira példaként említette: ők azt szerették volna, hogy az átláthatósággal kapcsolatos előterjesztésük végrehajtása szakmai szervezetekkel együtt legyen kidolgozva. Az azzal kapcsolatos kritikára, hogy egy ilyen rendeletet már öt éve is elfogadott a főváros, de a gyakorlatban nem lett végrehajtva, azt mondta: erre lett volna garancia az, hogy az MKKP ezt már saját magán is alkalmazta, felszkenneltek minden szerződést minden partnerükkel, ahogy a részletes kampányelszámolásaikat is. 

– Új erőviszonyok vannak, a szavazások dinamikáján is látszott, hogy mennyire más alapokon nyugszik a Kutya Párt, mint a többi frakció – mondta. Arra, hogy a mai események alapján inkább optimista-e a jövőbeli együttműködéseket tekintve, azt válaszolta: inkább pesszimista, mert azt hitte, hogy jelent valamit, hogy ügyek mentén együtt szavaznak, ehhez képest sokszor inkább politikai alapon történtek a döntések. Azt ugyanakkor kiemelte, hogy például Karácsony Gergely módosításának köszönhetően Vitézy Dávid BKK-rendészettel kapcsolatos előterjesztése a számukra is elfogadható lett, amit így teljes konszenzussal fogadott el a közgyűlés.