Szűkítenék az ingyenes fogászati ellátás jogosultsági korhatárát

Szűkítenék az ingyenes fogászati ellátás jogosultsági korhatárát

(Forrás: Komka Péter, MTI)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jelenleg 62 éves kor fölött jár az ingyenes, teljes körű állami fogászati alap- és szakellátás, egy törvényjavaslat-tervezet ezt tolná ki 65 éves korra. Vagyis 3 évet veszítenének az emberek, miközben többet fizethetnek az ellátásért.

A Hvg.hu cikke szerint mindössze egyetlen számot változtatna az egészségbiztosítási ellátásról szóló törvényben a Belügyminisztérium alá tartozó ágazatokat érintő friss törvénymódosító javaslatcsomag egyik pontja, de ez sokaknak jelent majd pluszkiadást. A javaslat a hatályos törvény fogászati ellátásra vonatkozó fejezetét írná át úgy, hogy a „62 éves” szövegrész helyébe a „65 éves” szöveg kerülne, méghozzá a kihirdetés utáni 5. naptól. 

Ez a rész a közfinanszírozott, ingyenes, állami fogászati ellátás igénybevételi jogosultságát szabályozza. Az nem változik, hogy akinek van társadalombiztosítása, az 18 éves koráig – vagy később, nappali tagozatos tanulóként – teljes körű alap- és szakellátásra jogosult, ide nem értve a technikai költségeket.  A biztosítottak 18 év felett csak egy szűkebb ellátásra jogosultak közfinanszírozásban: sürgősségi és fogsebészeti ellátásra, fogkőeltávolításra, ínyelváltozások kezelésére. Ez eddig 62 éves korig tartott, és efölött ismét jogosult volt mindenki teljes körű alap- és szakellátásra. A tervezett változtatással viszont  ezt a 62 éves korhatárt emelnék meg 65 évre, vagyis 3 év csúszással válna ingyenessé, közfinanszírozottá a fogászati alap- és szakellátás.