Az EU megszavazta a kínai elektromos autók védővámját

Az EU megszavazta a kínai elektromos autók védővámját

Elektromos autó – kezdődhet a harc. (Fotó: AFP via Europress/DPA/Monika Skolimowska)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió pénteken megszavazta, hogy akár 45 százalékos vámot is kivethessenek a Kínából érkező elektromos járművekre, ami vélhetően a Kínával szembeni kereskedelmi háború első felvonása lehet – írja a Bloomberg Az intézkedés elfogadtatásához az kellett, hogy az EU lakosságának 65 százalékát képviselő 15 uniós tagállam minősített többsége ne szavazzon ellene. Számos ország tartózkodott a szavazáson, Magyarország, ahogy azt többször is kinyilvánította a kormány, egészen bizonyosan ellenezte.  

Emlékeztetőül: az Európai Bizottság júliusban döntött az ideiglenes kiegyenlítő vámról, miután tavaly szeptemberben vizsgálatot indított a kínai állami támogatások miatt. A testület arra jutott, hogy az ilyen járművek kínai értékláncát tisztességtelenül támogatják, és ez kárt okozhat az akkumulátoros elektromos járművek uniós gyártóinak.

Az Euractiv úgy tudja, öt országból szavaztak nemmel, 12-en tartózkodtak, 11-en pedig igent mondtak a vámokra.

Címkék: Kína, EU, védővám