Orbán Viktor azt mondja, hogy ő nem tudja lenyomni az árakat

Orbán Viktor azt mondja, hogy ő nem tudja lenyomni az árakat

Kormányülés Geszten (Forrás: MTI/Fischer Zoltán) 

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nem szabad elcsábulnunk” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban, a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában, amit a háromnapos geszti kormányülés után adott. A miniszterelnök e rejtélyes mondattal arra utalt, hogy nagy a csábítás, hogy a kormány a külpolitikai eseményekkel foglalkozzon, de szerinte most ennél fontosabb téma a gazdaság helyzete.

„Óriási veszély a gazdasági hidegháború Magyarország számára” – szögezte le Orbán, aki szerint a gazdasági semlegesség megalapozását végzi most a kormány, a geszti kormányülésen is ezzel foglalkoztak. Orbán úgy véli, ha a szavak mögé nézünk, akkor minden támadás mögött az van, hogy „le akarják szorítani” erről az útról. „Ha jól csináljuk, akkor jövőre 3-6 százalék közé tudjuk emelni a gazdasági növekedést” – mondta Orbán, aki szerint ez jóléthez, fizetésemeléshez vezet. 

A kormányfő szerint a gazdaság szempontjából a legfontosabb, hogy az embereknek van-e munkájuk, márpedig ma mindenkinek van munkája. Leszögezte, hogy – idézzük – „én nem tudom lenyomni az árakat, mert az árszabályozás megöli a gazdaságot”. Hozzátette, hogy ez csak különösen válságos időkben lehetséges, majd arról beszélt, hogy Geszten nemcsak a havi ezer eurós minimálbérről volt szó, hanem arról is, hogyan lehet megteremteni az egymilliós átlagbért. A kormányfő ennek kapcsán megjegyezte, hogy  Itt rátért arra, hogy az állami szektorban dolgozók bérét meg kell emelni, s példaként a pedagógusokat, a közalkalmazottakat és a vízügyeseket említette – utóbbiaknak ezt már a szeptemberi árvíz idején kilátásba helyezte..

Orbán Viktor szerint a kétszeresére kell növelni a gyerekek után járó adókedvezményt – ezt lehet, hogy két lépésben fogják megtenni –, azt mondta, a családok védelme személyesen is fontos számára, „ezt a csontot nem engedjük el”.

Szintén érinti a gazdaságot a közel-keleti konfliktus, amiről a kormányfő azt mondta: a forint értékén meglátszik a fegyveres konfliktus – egy euró már átlépte a 400 forintos határt –, s leszögezte azt is, hogy a Magyarországon élő zsidó közösség védelméért mindent meg kell tenni.

Orbán kitért a migrációra is kitért. Szerinte épp a migráció az egyik oka annak, hogy Nyugat-Európában egyre jobb eredményeket érnek el politikai szövetségesei. A miniszterelnök megismételte azt a  korábban már többször elhangzott kormányzati fenyegetést, hogy az „illegális migránsokat” buszokkal fogják Brüsszelbe szállítani.