Danikám, akkor most van vége – a Pesti Srácok műsorvezetője szerint Karsai Dániel nem volt elég türelmes

Danikám, akkor most van vége – a Pesti Srácok műsorvezetője szerint Karsai Dániel nem volt elég türelmes

A műsorvezető. (Forrás: Kroó Zita Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Én nem értem, tehát Karsai Dániel, mondjuk ki, emiatt a betegség miatt halálra volt ítélve. Tényleg csak az volt, hogy na, mikor fog ez bekövetkezni. Tehát hogy az emberben, már bocsánat, de ne legyen annyi türelem, hogy megvárja azt, hogy az élet mondja: ‘Danikám, akkor most van vége!’, és akkor utána ebből ekkora politikai ügyet csinálunk, én ezt nem értem – ezt mondja Kroó Zita műsorvezető a Pesti Srácok házi tévéje, a Pesti TV csütörtöki adásában, ahol a múlt héten elhunyt gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogászról, Karsai Dánielről is „megemlékeztek” Gavin Duncannel, akinek 2017-től a köztévén volt nyelvoktató műsora. A műsort a 444.hu szemlézte

Mint ismeretes, Karsai Dánielnél 2022 nyarán diagnosztizáltak ALS betegséget, ami a központi idegrendszer mozgásért, beszédért, nyelésért és légzésért felelős izmainak pusztulásával, idővel teljes bénulással és fulladással jár. A betegséget az orvostudomány még nem tudja gyógyítani. Az alkotmányjogász haláláig pereskedett azért, hogy maga dönthessen az élete végéről, hiszen az aktív eutanázia ma nem legális Magyarországon. Karsai mindenütt, még a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán is pert veszített. 

Kroó szerint „kicsit érdekes”, hogy a Momentum képviselője, Bedő Dávid a parlament őszi ülésszakának első napján azt kérte, egy perc néma csenddel tisztelegjenek Karsai emléke előtt, mivel ezt eldönteni szerintük Kövér László házelnök feladata – aki utólag vissza is utasította a tiszteletadást, mondván, hogy az politikai propaganda a halál kultúrája mellett. 

„Ez olyan, mint a tervezett császár. Ha a gyerek nem farfekvéses bennem, nincs ok igazából arra, hogy én császármetszésre menjek, nem vagyok ötszáz kiló, meg nem veszélyezteti az életemet, hogy elkezdjek szülni, akkor minek? – kérdi Kroó, aki szerint az élet „kezd nevetségessé válni”, mert már abba is bele akarunk szólni, hogy mikor akarunk szülni és mikor halunk meg. Duncan szerint az eutanázia morális szempontból „nem felel meg a társadalomnak”, jogi szempontból pedig „tiszta káosz”. 

Duncan azt mondja, szerinte nem kéne „feszítővassal” ráerőltetni a magyar parlamentre ezt a kérdést, amikor a társadalom még nem áll erre készen. Erre Kroó arról kezd el értekezni, hogy amikor a házaspárok egyik tagja harminc-negyven év együttélés után meghal,  nagyon sokszor  előfordul, hogy a pár másik tagja „utána hal”, pedig „fizikálisan a világon semmi problémája nincsen”, csak „összetörik a szíve”. „Hát ez nagyon gázos. Hát innen is nyugodjék békében Karsai Dániel, de azért annak örülünk, hogy nincsen nálunk eutanázia” – vonja le a következtetést Kroó.

Címkék: Pesti TV, Karsai