Miért döntött a maradás mellett Karácsony Gergely eddigi helyettese? Kiss Ambrus válaszol

Miért döntött a maradás mellett Karácsony Gergely eddigi helyettese? Kiss Ambrus válaszol

Kiss Ambrus (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Egy új helyzet van – erről beszélt Kiss Ambrus a Magyar Hangnak az új közgyűlés megalakuló ülése előtt, péntek reggel. Kiss személye az utóbbi időben viták kereszttüzébe került, ugyanis többek közt a Magyar Péter vezette Tisza Párt egyértelművé tették, hogy nem támogatják, hogy Karácsony Gergely általános főpolgármester-helyetteseként folytathassa eddigi munkáját. Karácsony Gergely végül úhgy oldotta fel a helyzetet, hogy a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatójának nevezte ki.

Pár hete Kiss Ambrus még azt mondta a Magyar Hangnak adott interjújában, hogy csak akkor maradna a Városházán, ha eredeti megbízatása szerint főpolgármester-helyettesként folytathatja, ám végül elvállalta a főigazgatói posztot. Ám mint fogalmazott, bár ő komolyan gondolta, hogy a felkérése a főpolgármester-helyettességre szólt, de akkor még nem látták, hogy végül egy olyan helyzet állhat elő, hogy egyelőre nem lesz helyettes senki, „így a főpolgármester azzal győzött meg, hogy a boltnak mennie kell tovább”. Hogy mit gondol arról, hogy a tiszások kifogása vele szemben, hogy az óbaloldali világhoz tartozik, arra úgy válaszolt: ezeket a felvetéseket eddig sem minősítette és ezután sem fogja, majd kiderül, a munkája által meg tud-e győzni embereket.

Hogy probléma lesz-e, hogy főpolgármester-helyettes nélkül kell majd üzemelnie a Városházának, arra azt mondta: egy ekkora városnak nem is csak egy főpolgármester-helyettesre lenne szüksége, hanem többre, hiszen így nagy munkateher fog hárulni az itteni dolgozókra, „de mi ezt meg fogjuk oldani, a városlakóknak nem szabad ebből érezni semmit”.

A főigazgatót arról is kérdeztük, a főváros tárgyal-e arról, átvegye-e fenntartóként az Iványi Gáborék nevével fémjelzett hajléktalanellátásban segédkező intézményeket. Mint fogalmazott, megkezdődtek az egyeztetések a fővárosi kormányhivatal, a MET-Oltalom és az Evangéliumi Testvérközösség és a főváros között.  – Ha a szociális ellátórendszernek egy ekkora szelete dőlne ki, akkor a fővárosnak egyetlen feladata van ebben a helyzetben: belépni azonnal – mondta. Szerinte miután új közgyűlés lesz, meg kell őket kérdezni arról, hogy ezt ők is így gondolják-e, ha pedig igen, a tárgyalások végén arról is dönteni kell, hogy pontosan mely intézményeket vegyék át, és melyek azok, amelyeket Iványi Gáborék megtartanának. A főváros egyébként már most is 67 dolgozójuk fizetését biztosítja tavaly november óta.

Kiss Ambrust Vitézy Dávid BKK-rendészettel kapcsolatos javaslatáról is kérdeztük, hiszen ez már az alakuló ülésen is szerepel az előterjesztések között, ám emiatt korábban Karácsony Gergely, és maga a főigazgató is kritizálta Vitézyt, mondván a javaslat a hajléktalanokat üldözi. Kiss Ambrus elmondta, a BKK rendészet kapcsán Karácsony Gergely adott be módosítót, ami jó kompromisszum lehet. Ez azt tartalmazza, hogy a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) keretében belül létre jönne ilyen néven rendészet, amit közterület felügyelők látnának el. – Fontos, hogy nagy csodát nem szabad ettől várni, mert nincs az az emberállomány, amivel garantálni lehetne, hogy a járműveken olyan soha ne következzen be, amire a javaslattevő utal. De törekedjünk arra, hogy minél inkább biztonságban érezzék magukat az utasok. Azt a narratívát viszont nem tudtuk elfogadni, ami a hajléktalanokra fókuszált, az igazságtalan volt. Ha valaki részegen randalírozik a buszon, én biztos nem tudom megmondani, hogy az illető hajléktalan-e vagy sem – tette hozzá. Hangsúlyoza azt is, ha bűncselekmény gyanúja van, akkor a közterületfelügyelők sem tudnak közbelépni, ezt a rendőröknek kell megtennie. Hogy a BKK-rendészet mikor állhat fel, arra azt mondta, ez gyorsan meg tud lenni, első körben ez belső átcsoportosításokkal megoldható. 

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban elmondta, miután a kormány az amerikai elnökválasztáshoz köti a központi költségvetést, és ezért várhatóan novemberben nyújtják be, ők igazgatási szempontból arra készülnek, hogy be tudják majd nyújtani decemberben a fővárosit. 

Kiss Ambrus kérdésünkre arról is beszélt, ő maga is ott volt a szerdai, összes fővárosi frakcóvezetőnek tartott egyeztetésen, amiről úgy fogalmazott: szakmai munka zajlott rajta. – Pozitív kíváncsisággal várom a megalakulást, hogy hogyan fog működni ez a valóban nagyon színes szerkezetű közgyűlés – tette hozzá.

 Percről percre közvetítésünk itt olvasható az alakulóülésről!

Címkék: Kiss Ambrus