Megemelnék a polgármesterek fizetését

Megemelnék a polgármesterek fizetését

Gémesi György Gödöllő és Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere: a Magyar Önkormányzatok Szövetsége már régóta kezdeményezte az emelést (Fotó: Facebook/Magyar Önkormányzatok Szövetsége)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Törvénymódosítást kezdeményezett az LMP, jelentősen megemelné a főpolgármester, a kerületi és megyei jogú városok, illetve a kisebb települések polgármestereinek a fizetését. A párt közleményében azt írja, erre azért van szükség, mivel a polgármesterek fizetése lassan tíz éve változatlan, annak ellenére, hogy csak tavaly közel húsz százalék volt az infláció.

Ennek az az oka, hogy a miniszterek és az országgyűlési képviselők fizetését a nemzetgazdasági átlagbérhez viszonyítva, a településvezetők tiszteletdíját pedig nominálisan határozza meg a törvény. Az LMP kiemeli, emiatt Budapest főpolgármestere úgy irányít egy 450 milliárd forintos költségvetésű várost nagyon erős jogosítványokkal, hogy a fizetése alacsonyabb a parlamenti képviselők alapbérénél.

A párt szerint a törvénymódosításnak szimbolikus jelentősége is lenne, mivel az parlament ezzel kifejezhetné, hogy a képviselőkhöz hasonlóan az önkormányzatok munkáját is megbecsülik. Hozzáteszik, a fizetések növelése azért is megérné, mert potenciálisan több ember lépne politikai pályára és a korrupció is csökkenne.