Nagy erőkkel menekítik az állampolgáraikat Libanonból az uniós tagállamok

Nagy erőkkel menekítik az állampolgáraikat Libanonból az uniós tagállamok

Mentőautók a Bejrúti Amerikai Egyetem Orvosi Központjának bejáratánál 2024. szeptember 17-én, miután robbanások történtek (Fotó: AFP via Europress/Anwar Amro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus elhúzódásának jelei egyre nyilvánvalóbbak, ezért az Európai Unió tagállamai folyamatosan, teljes erőbedobással evakuálják állampolgáraikat a libanoni területekről, amelyeket izraeli rakétatámadások érintenek.

Németország mára 130 állampolgárát evakuálta egy katonai repülőgéppel. A gép azonban nem csupán az emberek kimenekítésére szolgált: öt tonnányi segélyt és orvosi felszerelést is szállított Bejrútba. A közösségi médiában megjelent beszámolók alapján a kimenekített németek arról beszéltek, hogy az utcára lépve állandó életveszélyben érezték magukat.

Görögország szintén katonai repülőgépet használt a kimenekítési akcióhoz, amely során tegnap 38 görög és 22 ciprusi állampolgárt juttattak haza. A görög külügyminisztérium külön segélyvonalakat is létrehozott, hogy megkönnyítse a Libanonban tartózkodó görög állampolgárok evakuálását.

Spanyolország tegnap 250 állampolgárát menekítette ki, és a spanyol külügyminisztérium közlése szerint a libanoni helyzet olyannyira súlyossá vált, hogy a diplomatáinak egy jelentős részét is visszahívta Bejrútból. Olaszország hasonlóképpen járt el, csökkentette bejrúti nagykövetségének diplomáciai személyzetét, és megerősítette a biztonsági szolgálatot. Antonio Tajani külügyminiszter ismételten felszólította az olasz állampolgárokat, hogy hagyják el az országot, valamint biztosítékokat kért Izraeltől az olasz békefenntartók biztonságával kapcsolatban a térségben.

A Swissinfo értesülései szerint Franciaország is megkezdte nagyszabású evakuálását, eddig összesen négy kimenekítő járatot indított Libanonba. Hollandia szintén katonai repülőgépeket küld pénteken és szombaton két járattal, hogy hazaszállítsa állampolgárait Libanonból – közölte a holland védelmi minisztérium. Hozzátették, hogy amennyiben a járatokon van elegendő hely, más országok állampolgárait is elszállítják az eindhoveni katonai légitámaszpontra.

A libanoni helyzet súlyosbodása miatt elég valószínű, hogy a következő napokban további uniós országok is hasonló lépéseket tesznek állampolgáraik biztonságos hazaszállítása érdekében.