Az oroszok bevonását javasolja a béketárgyalásokba a finn elnök

Az oroszok bevonását javasolja a béketárgyalásokba a finn elnök


Alexander Stubb (Forrás:
MTI/EPA/COMPIC/Jarno Kuusinen)

Fotó: Jarno Kuusinen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Előfeltételek nélküli béketárgyalásokat sürget Ukrajna és Oroszország között a finn elnök. 

Alexander Stubb a Le Monde-nak nyilatkozva ezzel valójában Kijevet kapacitálta arra, hogy most már az oroszokat is bevonva próbáljok tárgyalni a békéről, anélkül, hogy ehhez előzetesen az orosz csapatok kivonását követelné a megszállt területekről.

Ez azonban – tette világossá – nem azt jelenti, hogy Kijevnek engednie kell az orosz békefeltételeknek: „A mi szempontunkból a békéhez vezető út világos: Oroszországnak távoznia kell. De ezt a távozást nem tekinthetjük előfeltételnek” – mondta Stubb. 

A finn elnök úgy vélte, hogy Ukrajna most jobb helyzetben van, mint akárcsak két hónapja volt, mert már érkezik a nyugati támogatás, és nem következett be az orosz áttörés sem

Mint imseretes, Kijev a tavaszi első nemzetközi békekonferenciát száz ország részvételével, ám Oroszország és Kína nélkül rendezte meg. A tervezett második békekonferenciáról a finn elnök úgy gondolja, hogy arra már Moszkvát is be kell vonni, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Kínának nagy szerepe lehet a béke előmozdításában, mivel Oroszország jelentős mértékben függ tőle. 

Zaharova külügyi szóvivő a Kreml részéről úgy reagált, hogy Ukrajna „minden elszalasztott eséllyel rontotta a tárgyalási pozícióit”, a finneknek pedig az északi NATO-csatlakozás után a teljes drogliberalizációt javasolta, ha már szerinte úgyis módosult tudatállapotban vannak.