Orbán Viktor Kötcsén: Megváltozik a teljes belpolitikai csatatér

Orbán Viktor Kötcsén: Megváltozik a teljes belpolitikai csatatér

Orbán Viktor Kötcsén (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A belpolitikai csatatér teljes átalakulásáról beszélt a Szabad Európa szerint Orbán Viktor Kötcsén, utalva ezzel Magyar Péter és a Tisza Párt felbukkanására. Bár a kormányfő nem szereti nyíltan kimondani Magyar nevét, és a színfalak mögött is inkább csak utalgatott rá, de elismerte, hogy a korábban kormányközeli szereplő ellenzéki politikussá válásával új idők jönnek. A piknik egy résztvevője szerint Orbán úgy látja, eddig elég volt annyit mondani, hogy aki nem szereti őket, annak ott van a múltat jelképező ellenzék, benne Gyurcsány Ferenccel. A kormányfő a Szabad Európa forrása szerint elismerte, Magyar Péter egyelőre sikeresen kényszeríti őket szakpolitikai vitákra. „Meg kell nyerni ezeket a szakpolitikai vitákat. Meg kell nyerni azt a vitát, hogy ugyan sok mindenben kell még javítani a magyar egészségügy helyzetét, de ez akkor is jobb most, mint amilyen a kormányváltáskor volt, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy mindig egyre jobb legyen. Mi tudjuk a legjobban, hogy ennek érdekében minek kell történnie. Ezeket a vitákat pedig nemcsak az egészségüggyel kapcsolatban, hanem a többi nagy területen is meg kell tudnunk nyerni” – erről beszélt állítólag a kormányfő.

Az ATV.hu információi szerint Orbán azt is mondta, a jövők versenyét kell megnyerniük a 2026-os győzelemhez, ehhez pedig harcosokra van szükségük. A miniszterelnök gazdasági kérdésekről is beszélt: állítólag a „békeköltségvetés” megvan a fiókban, jövőre pedig képesnek kell lenni a 3,5 százalékos gazdasági növekedésre és nagyarányú béremelésre.

Mindkét beszámoló azt sugallja, hogy Orbán Viktor zárt körben sem nevezte kudarcnak az idei, a háborúra fókuszáló kampányukat, miként újságírói kérdésre sem tett így. Arról, miket mondott még a sajtó megjelent munkatársainak, itt írtunk korábban. A kormányfő állítólag zárt körben is elismételte tusnádfürdői kijelentéseit, például a világrendszerváltásra vonatkozót. Szintén elismételte azt a mottót: „no migration, no gender, no war”. Mindezt annak ellenére, hogy ezekben több ütést is kaptak az elmúlt években: genderügyben legutóbb a sztárpapjukról derült ki, hogy titkos melegorgiákra járt, migrációügyben embercsempészeket engedtek el és vendégmunkásokat hoztak be.

Orbán zárt körben úgy fogalmazott az ATV.hu szerint, hogy 2026-ig nem fog változni a járvány okozta felfordult gazdaságpolitikai helyzet, ehhez pedig új gazdaságpolitika kell. A pikniken is előkerült a hamarosan leköszönő jegybankelnök, Matolcsy György neve. Orbán állítólag kritizálta Matolcsyt, illetve a lassú magyar bürokráciát. A kormányfő beszélt a finanszírozási semlegesség szükségességéről is, Katart, Pekinget és Tokiót emlegetve.

A Tisza Párt elnöke, Magyar Péter egyébként szombaton reagált Orbán Viktor kötcsei nyilatkozataira. Többek közt úgy fogalmazott: „Miközben a folyamatos pénzkivonások és a hibás kormányzati döntések miatt egészségügyi válsághelyzet van, a miniszterelnök szerint folyamatosan fejlődik az egészségügy. Igaz, hogy sokezer orvos és több tízezer ápoló hiányzik, de szerinte ez nem probléma. Azt mondjuk bevallotta, hogy a Péterfy Sándor Utcai Kórházban sohasem járt. Szerinte az uniós források is itt vannak, igaz, hogy a saját egészségügyi államtitkára és a közlekedési minisztere azt mondta minap, hogy az uniós források korrupció miatti befagyasztása okán állt le minden fejlesztés. A magyar állam nem működik, de Orbán Viktor ezt már nem érzékeli. A saját emberei teljesen elszigetelik a valóságtól és úgy hordozzák körbe, mint a 80-as végén Grósz Károlyék a magába zuhanó Kádár Jánost.”