Bödőcs Székelyföldön – Nem lett botrány az Orbán-kritikus viccekből

Bödőcs Székelyföldön – Nem lett botrány az Orbán-kritikus viccekből

Bödőcs Tibor a székelyudvarhelyi konferenciasorozat színpadán (Fotó: Lőrincz L. Lajos / TEDxUdvarhely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Múlt szombaton erős hétvége volt Székelyföldön: a Gyimesekben tartották a Taste of Transylvania gasztrofesztivál 2024-es kiadását (erről a jövő heti nyomtatott Magyar Hangban olvashatnak), Székelyudvarhelyen pedig a TEDxUdvarhely negyedik eseményét. Az amerikai eredetű konferenciasorozat Románia második legnagyobb eseménye e márkanév alatt a kolozsvári után – a szervezők most 880 széket pakoltak be a Rákóczi Center sportpályájára, és a terem zsúfolásig megtelt.

Az idei jelmondat a From Zero to Hero – A semmiből hőssé válni – volt, és erre tökéletesen illett az első külföldi meghívott története: Hosszú Katinka egy bajai uszodából lett a világ egyik legismertebb női úszója. Bár az előadások színvonala hullámzó volt, találtunk néhány nagyon érdekes székelyföldi történetet. Például a hegyi mentő és kutyakiképző Benkő Zsolt arról beszélt: Székelyföldön már nem a hegyekben eltévedt vagy bajba került turistákat kell menteni a leggyakrabban, hanem az elkóborolt demens időseket vagy az öngyilkosságot elkövető középkorúakat kell megtalálni. Roppant érdekes volt a székelyudvarhelyi születési Dragoș Asaftei története: a magyarok között, kisebbségben felnőtt román fiatalember 22 évesen lett az ország elnökének hivatalos fotósa, majd a természet felé fordult, és a romániai Via Transilvanica túraútvonalat (ez a hazai Kék túrához hasonló, gyalog, kerékpáron vagy lóháton bejárható 1400 kilométer hosszú útvonal – a szerk.) dokumentálja lélegzetelállító fotókon és drónfelvételeken.

A tizenkét előadás közül a legmegrázóbb a szintén székelyudvarhelyi, de immár jó ideje Kolozsváron élő színésznő, Kali Andrea előadása volt, akinek családjában olyasmi történt, aminek soha, semmilyen körülmények között nem szabadna megtörténnie. Hatalmas tabudöntésre vállalkozott, amikor kiállt a párja által szexuálisan abuzált kislánya mellett. – Mernünk kell beszélni és segítséget kérni – hangsúlyozta. Az az igazi hős, aki fel meri vállalni, hogy baj van, és mer segítséget kérni. A család kálváriájáról két éve dokumentumfilm is készült Túl közel címmel. Rendkívül érdekes és inspiráló volt a szegedi, de immár évek óta a Csángóföldön tanító Majzik Tamás története, aki robotikára is tanítja egy kis faluban az ottani kisiskolásokat, és találkozhattunk egy modern kori Ábellel is: Vásárhelyi Jób Barna a társadalom mélyéről, egy zűrös pásztorcsaládból érkezve vált a közösség hasznos tagjává.

Az egész napos rendezvénysorozatot Bödőcs Tibor stand-up estje zárta. Volt sportértéke annak, hogy a kilencven százalékban a Fideszre szavazó Székelyföldre meghívtak egy erősen kormánykritikus komédiást, de nem lett botrány: a jó humoron akkor is tudnak nevetni, ha az általuk kedvelt politikust fricskázza.