Libanoni robbantások: a bolgár cég is tagad, de utalt pénzt Magyarországra

Libanoni robbantások: a bolgár cég is tagad, de utalt pénzt Magyarországra

Sebesülteknek szervezett véradás Bejrút déli peremvárosában 2024. szeptember 18-án, miután az előző nap több száz személyhívó közel azonos időben felrobbant Libanonban és Szíria egyes részein. (Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nem Bulgárián keresztül kerültek Libanonba és Szíriába a Hezbollah fegyveres csoport által használt és felrobbantott csipogók. A beszerzésüket intéző norvég tulajdonú cég, a Norta Global csupán Szófiába van bejegyezve – közölte a bolgár nemzetbiztonsági hivatal. Hozzátették, hogy „Bulgárián keresztül csak pénz folyt át, körülbelül 1,6 millió euró. A pénzt Magyarországra küldték”.

Az egyre szövevényesebbé váló ügy akkor robbant ki, amikor előbb kedden a Hezbollah tagjai által használt csipogók, azaz személyhívók robbantak fel tömegesen (akkor tucatnyi ember halt meg és több ezren megsebesültek), majd szerdán az ugyancsak a szélsőséges Hezbollah által használt adó-vevő készülékek robbantak fel a főváros, Bejrút déli külvárosaiban, a Bekaa-völgyben és Dél-Libanonban, vagyis olyan területeken, amelyeket a csoport fellegvárának tekintenek. A szerdai, második hullámban legalább 20 ember halt meg és több mint 450-en megsebesültek. A Hezbollah Izraelt tette felelőssé a támadásért.

A csipogókat forgalmazó tajvani cég, a Gold Apollo vezérigazgatója, Hszu Csing-kuang igyekezett a felelősséget hárítani, és arról beszélt: az AR-924-es csipogókat valójában egy BAC Consulting Kft. nevű magyarországi cég gyártotta licenc alapján. Ezt viszont később Magyarországon cáfolták: a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, Kovács Zoltán arról beszélt, hogy „a magyar hatóságok meggyőződtek arról, hogy az érintett cég egy kereskedő-közvetítő cég, nincs magyarországi gyártó- és telephelye, a bejelentett címen egy fő cégvezetője van, a hivatkozott eszközök pedig sohasem jártak Magyarországon”.

A Telex később arról írt, hogy a BAC kizárólag közvetítői szerepet töltött be, és a cég mindössze egy székhelyszolgáltatóhoz van bejelentve. Bár papíron a BAC kötött szerződést a Gold Apollóval, valójában – írta a portál – a magyarországi cég vezetője, Cristiana Bársony-Arcidiacono a szófiai Norta Globallal állt kapcsolatban, és ez a cég intézte a beszerzést. Vagyis eszerint a személyhívókat Tajvanról eleve nem a BAC, hanem a bolgár cég hozhatta be, és a szállítást is maga végezte, továbbá ők is adták tovább a szerkezeteket, amelyek később a libanoni szélsőséges szervezethez kerültek. Ezután érkezett a már idézett bolgár cáfolat.

A történetet tovább bonyolítja, hogy a bolgár cég tulajdonosa norvég, 2022 áprilisában alapították, és papíron projektirányítással foglalkozik. A lap szerint a magyar cég szerepe mindössze a bolgár szál elfedése volt az ügyben. A The New York Times pedig arról írt, hogy a BAC Consulting Kft-t az izraeli titkosszolgálat alapította. Az amerikai lap úgy tudja, hogy a magyar cég csupán része volt egy nagyobb céghálózatnak, melyet az izraeli titkosszolgálatok azért alapítottak, hogy rábírják a libanoni iszlamista Hezbollahot, hogy tőlük vásároljanak kommunikációs eszközöket. Ezeket a csipogókat azért vették a libanoniak, mert biztonságosnak tartották, miután a Hezbollah-vezér felszólította a szervezete tagjait, hogy biztonsági okokból egyáltalán ne használjanak mobiltelefonokat.