Libanoni robbantások – Jövő csütörtökön összeül a nemzetbiztonsági bizottság

Libanoni robbantások – Jövő csütörtökön összeül a nemzetbiztonsági bizottság

A Hezbollah harcosai és gyászolók a merényletsorozat áldozatainak temetésén Bejrút egyik déli negyedében (Fotó: AFP via Europress/Anwar Amro)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan nem rendkívüli ülésen, de jövő csütörtökön – normál munkarend szerint – összeül az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága – tudta meg a Magyar Hang a testület jobbikos elnökétől. Sas Zoltán leszögezte, hogy mint korábban, most is foglalkoznak minden olyan kérdéssel, ami a titkosszolgálat működését vagy a magyar nemzetbiztonságot érintheti, így az „aktuális nemzetbiztonsági kérdések” napirendi pont alatt a felrobbant csipogók ügye is téma lesz. A szolgálatok vezetőitől kér a bizottsági elnök tájékoztatást és bár az egyeztetés zárt ajtók mögött zajlik, amennyiben olyan érdemi információt kap, akkor megpróbálja elérni, hogy azt a nyilvánosság előtt is elmondhassa. A politikus magáról az ügyről egyelőre nem kívánt véleményt mondani, hiszen ő is csak sajtóhírekből tudott tájékozódni eddig, ott meg számos ellentmondás és tisztázatlan részlet van.

A merényletsorozat kapcsán valóban rengeteg a nyitott kérdést. Annyit tudni, hogy kedden és szerdán is a Hezbollah tagjai által használt csipogók és adó-vevő készülékek robbantak fel tömegesen, összesen 30-nál is több ember meghalt és ezrek megsérültek. A szervezet a történtekért Izraelt, annak titkosszolgálatát, a Moszadot teszi felelőssé.

Az ügyben felbukkant egy magyar szál is: a csipogókat forgalmazó tajvani cég, a Gold Apollo vezérigazgatója arról beszélt, hogy az eszközöket valójában egy BAC Consulting Kft. nevű magyarországi cég gyártotta licenc alapján. Ezt viszont később Magyarországon cáfolták: a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, Kovács Zoltán arról beszélt, hogy „a magyar hatóságok meggyőződtek arról, hogy az érintett cég egy kereskedő-közvetítő cég, nincs magyarországi gyártó- és telephelye, a bejelentett címen egy fő cégvezetője van, a hivatkozott eszközök pedig sohasem jártak Magyarországon”. Azóta a hírek arról szólnak, hogy valójában Bulgáriából intézték a szerkezetek beszerzését, a helyi nemzetbiztonsági hivatal szerint ugyanakkor nem az ő országukon keresztül kerültek Libanonba és Szíriába a felrobbantott csipogók. Hozzátették, hogy „Bulgárián keresztül csak pénz folyt át, körülbelül 1,6 millió euró. A pénzt Magyarországra küldték”.