„Engem löktek már le a székről” – „Nekem tiszta a lelkiismeretem”: Hadházy Ákos és Magyar Péter vitája

„Engem löktek már le a székről” – „Nekem tiszta a lelkiismeretem”: Hadházy Ákos és Magyar Péter vitája

A Diákhitel bankkölcsön-reklámja a főváros II. kerületében egy pénzintézeti irodaépületen (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A szúrópróbaszerűen megnézett dokumentumok alapján nem tűnik valószínűnek, hogy Magyar Péter csak Rogán utasítására írt alá felesleges és/vagy túlárazott szerződéseket olyan cégekkel, amelyekről nem sikerült megmagyarázni, miért őket hívták meg a munkára. Tisztában vagyok azzal, hogy ez politikailag kényes kérdés, ezért a vizsgált szerződések többségéről és az ‘eredménytermékek’ egy jelentős részéről készült fotókat elérhetővé teszem. Mivel a téma fontos és érzékeny, igyekeztem nagyon részletesen írni arról, amit tudni lehet (és arról is, amire eddig nem kaptam választ)” – írja Hadházy Ákos független képviselő a Facebookon

Hadházy szerint a tanácsadói és különféle tanulmányok írásáról szóló szerződések rendkívül túlárazottak, de ami nagyobb baj, hogy feleslegesnek is. Az általa látott megbízások egyik jellemzője, hogy a megbízott cégek profiljából, előéletéből nem érthető, miért pont ők kapták a megbízásokat, korábban semmilyen témába vágó teljesítményük, sőt komolyabb bevételük sem volt. Ezekben az esetekben mindig felmerülhet valamiféle személyes ismeretség vagy politikai kötődés. „Volt pl olyan – nettó 14 millióért – megbízott  mélyenszántó ‘tanulmányozó’ cég is, amelyik amúgy sima online-marketinggel foglalkozik, a tulajdonosa pedig most a Tisza Párt online marketingjét egyengeti” – írja Hadházy, aki megállapítja, hogy az általa megismert szerződések  többsége kevéssel 15 millió alatti összegről szól, mert ez értékhatár alatt nem kell közbeszerzést kiírni. „Ennek ellenére jelentős összegekről van szó, amelyek a nagy inflációs krízis előtt még komolyabb pénzt jelentettek, illetve több szerződésnél egészen objektíven kijelenthető, hogy többszörös túlárazásról volt.

A szúrópróbaszerűen megnézett szerződések többségére igaz az is, hogy azokat decemberben írták alá, általában nagyon rövid határidőkkel. Előfordult például, hogy Magyar Péter december 3-án aláírta a szerződést, de az online „közvélemény-kutatásnak” december 6-ra készen kellett lennie. „Ez akkor szokott történni, amikor a cél nem a felelős gazdálkodás, hanem az év végén megmaradt pénz elköltése” – írja Hadházy, hozzátéve: Magyar Pétert az ellenzék fontos tagjának tartja, nincs kétsége afelől, hogy le akarja győzni a Fideszt. Amit az elmúlt hónapokban tett, ahhoz kellett bátorság, és ez annak ellenére is komoly politikai teljesítmény, ha a sikere elsősorban a kormány bűneinek, a pocsék kormányzásnak, a kollaboráns ellenzék impotenciájának és az ezekből eredő reménytelenségnek a következménye. „A fenti szerződések ellenére kész vagyok együttműködni vele, főleg, ha valamit tenni fog a Fidesz által diktált játékszabályok megváltoztatásáért. Ha ennek érdekében mozdítja meg az embereket, ott leszek én is, akár a tömegben, akár mellette” – írja, majd így folytatja: „Engem löktek már le székről azért, mert meggyőződésem volt, hogy az ellenzéknek bizonyos helyzetekben akkor is kutya kötelessége együttműködni, ha lát kérdőjeleket a másik térfelén. A fenti tények azonban olyan újabb kérdő- és felkiáltójelek, amelyek mellett egyrészt nem mehetek el szótlanul. Ezek arra késztetnek, hogy Magyar Péter párjától távol tartsam magam akkor is, ha szemmel láthatóan tömegek teszik túl magukat a zavarbaejtő részleteken. Erre mély személyes okom is van: életem egyik legsúlyosabb tévedése volt, hogy fiatal önkormányzati képviselőként elhittem a hazugságot, hogy el kell fordulni és csendben kell maradni a ‘mi oldalunkat’ érintő felkiáltójelek láttán. Őszinte szembenézés helyett nézzünk félre, csak mert annyira utáljuk ‘őket’. Azt is tudom, hogy az akkori ‘ők’ ugyanúgy ‘velünk’ riogatták az embereiket, és ezzel érték el, hogy ne beszéljenek egymás között a kellemetlen dolgokról, a reggeli, déli és esti hazugságokról. Sokan vettük ezt be, és meggyőződésem, hogy ez a ‘realistának’ hazudott félrenézés a legfőbb közvetlen oka annak,  ahol most tartunk. Biztosan lesznek sokan olyanok, akik szememre vetik, hogy ‘minek ilyen csip-csup’ dolgokkal foglalkozni, mi ez a sok százmilliárdos bulikhoz képest. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy korábban több, ellenzéket érintő korrupciógyanús ügynél elmondtam: a kormányváltáshoz meg kell győzni még sok százezer embert arról, hogy az ellenzék győzelme esetén nem lesznek ‘félrenézések szembenézések’ helyett. Ez egyszerűen nem fog menni, ha azt látják, hogy ezen az oldalon ugyanúgy kezeljük az ügyeinket, mint a Fidesz” – írja Hadházy Ákos.

A bejegyzésre a Magyar Hang oldalán kommentben reagált Magyar Péter, azt írva, hogy méltánytalannak és igaztalannak tartja Hadházy Ákos bejegyzését. Azt állítja, találkozásukkor kiderült számára, hogy Hadházy a számára átadott több száz oldalas anyagot nem olvasta, ő pedig részletesen ismertette vele, milyen átalakítások miatt volt szükség a szóban forgó szerződések megkötésére. Azt írta, nem tudja, milyen online marketing cégre gondol Hadházy, ő nem dolgozik egyetlen olyan társasággal sem, amelyik a Diákhitel központnál tendert nyert volna. „A sejtetés és más felesleges besározása káros dolog, főleg, ha egy konkurens ellenzéki pártról van szó, amely, szemben önökkel, 14 év után valóban képes legyőzni a maffiakormányt” – írja Magyar, hozzátéve: „Képviselő úr, ne FB-posztokat írogasson, hanem tegyen feljelentést, ha valami jogszabályokba ütközik. Nekem tiszta a lelkiismeretem” – írja Magyar Péter, emlékeztetve Hadházyt arra, hogy Rogánék már „ráküldték” annak idején a KEHI-t, hogy sarokba szorítsák a válásakor, de bár hónapokig kutakodtak, nem találtak semmilyen szabálytalanságot.