Mennyi katona is dolgozik a gátakon?

Mennyi katona is dolgozik a gátakon?

Homokzsákolásnál segít Magyar Péter (Forrás: Magyar Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pontosan mennyi katona dolgozik a gátakon? – ezt szeretné megtudni Magyar Péter „az egyik legsúlyosabb dunai árvíz idején”. Kíváncsi arra is, hogy egyáltalán mennyi vezényelhető katonája van a honvédségnek, ahogyan arra is választ vár, hogy mi a helyzet a tartalékosokkal. Úgy tudja ugyanis, hogy a 12 ezer önkéntes tartalékosnak csak hétfőn ment ki egy üzenet, amelyben behívják, ha az érintett részt tud venni a feladatokban. A munka csütörtökön kezdődne. – Miniszterelnök úr, igaz az, hogy miközben gyerekek is részt vesznek az árvízi védekezésben, aközben az adófizetők által minden hónapban fizetett tartalékosok eldönthetik, hogy akarnak-e homokzsákokat pakolni? – tette fel a kérdést a Tisza Párt vezetője.

A politikus egyúttal összeírta, hogy az elmúlt két napon a kormány mit kommunikált erről a témáról, volt ebben olyan, hogy 17 ezer katonát mozgósítanak, olyan, hogy 367 katona dolgozik jelenleg, de olyan is, hogy csaknem 1400.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden reggel egy közleményben úgy fogalmazott, hogy „annyi katona megy a gátakra, amennyi csak kell”. Tájékoztatása szerint az árhullám okozta megnövekedett feladatok ellátását napról napra nagyobb létszámban segítik a katonák, mostanra mintegy 1400-an van a gátakon. A Duna mentén éjjel-nappal teljesítenek szolgálatot a honvédek, Győr-Moson-Sopron megyében Mosonmagyaróvár térségében, két Komárom-Esztergom megyei településen: Neszmélyben és Pilismaróton, valamint Pest megyében Vácnál. Ezen kívül katonákat vezényelnek más településekhez, így a védekezésben részt vesznek a katonák Szobon, Zebegényen, Kismaroson, Dunabogdányon és Leányfalun át Sződligetig. A Dunán 2013 óta nem tapasztalt mértékű árhullám elleni védekezéshez PTSZ-M lánctalpas kétéltű járművek és H145M típusú helikopterek is rendelkezésre állnak – közölte a miniszter, hozzátéve, hogy a tervek szerint a hivatásos és szerződéses állomány mellett szerdától a területvédelmi tartalékos katonák is részt vesznek az árvízvédelemben. Köztük olyanok is, akik frissen, a Szeretem, Megvédem! kampány hatására döntöttek úgy, hogy polgári hivatásuk vagy tanulmányaik folytatása mellett részt vállalnak hazánk biztonságának megőrzésében.

Magyar Péter és a Tisza Párt aktivistái már vasárnap elindultak az árvízi védekezésben segíteni és így tettek hétfőn is. Számos fotót és videót posztolt a közösségi oldalára, majd ellenzéki és kormánypárti politikusok is egymás után teszik közzé a képeiket és bejegyzéseiket arról, hogy éppen hol segítenek.