Szentendre felkészült az árhullámra

Szentendre felkészült az árhullámra

Várják a tetőzést Szentendrén (Fotó: Magyar Hang/Hajdú Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ottjártunkkor, csütörtökön 11 órakor éppen a szentendrei mobilgát lábát nyaldosták a gyorsan emelkedő Duna hullámai. Fülöp Zsolt polgármester tájékoztatása szerint péntek este, szombat hajnalban várható az ár tetőzése, de ezzel még nem múlt el a várost fenyegető veszély. – Arra azonban mindenképpen készülni kell, hogy ha hosszabb ideig nyomás alatt lesznek a gátak, fennáll annak a veszélye, hogy azok átáznak, és szivárogni kezd a víz – mondta a polgármester. 

A város felkészült, a veszélyeztetett épületeket és területeket védő gátak már elkészültek, megfelelő mennyiségű homokzsák és egyéb eszköz áll rendelkezésre. A város honlapján és Facebook-oldalán folyamatosan tájékoztatnak arról, hogy a város mely területein és milyen segítségre van szükség, ezzel is segítve a civilek tájékozódását a pillanatnyi helyzetről. A polgármester azt nem tudta megmondani, hogy mekkora lehet a védelmi és a helyreállítási munkák költsége. Abban reménykednek, hogy a kormány a vis major keretből megtéríti ezeket az extra kiadásokat.

Hozzátette, a Városi Szolgáltató vállalat telephelyén tízezer homokzsákot halmoztak fel, a teherautók készen állnak, hogy szükség esetén kiszállítsák oda, ahol a zsákokra éppen szükség van. Előfordulhat ugyanis, hogy a csatornaszemeknél feltör a víz, amit, ha kell, homokzsákokkal határolnak majd körül, illetve máshol is szükség lehet a homokzsákokra. – Jelenleg is zajlanak homokzsák-kiszállítások azoknak a családoknak, vállalkozóknak, akik azt igényelték – mondta Fülöp Zsolt.

Azt is megtudtuk, hogy a hullámtérben lévő Derecske városrészt, illetve a Papszigetet már lezárták, oda csak az ott lakókat engedik be, ha bemutatják a lakcímkártyát. – A rendőrség, illetve a városi rendészet munkatársai figyelik a területet, hogy oda illetéktelenek ne jussanak be – mondta Fülöp Zsolt. Arra is felhívta a figyelmet, hogy csütörtökön délben lezárják a Duna korzót. Arra kérte a városba látogatókat, hogy ne a lezárt területeket keressék fel, mert akadályozzák a védelmi munkálatokat. Inkább Szentendre kulturális kínálatából válasszanak. Végül a város nevében köszönetet mondott a védekezésben résztvevőknek, különös tekintettel az önkéntesekre, civilekre, akik nagy munkát végeznek.

Címkék: víz, Szentendre