Nagy Márton újabb házi feladatokat adott a bankoknak

Nagy Márton újabb házi feladatokat adott a bankoknak

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter előadást tart a Portfolio Finance 2024 konferencián a budapesti Radisson Blu Béke Hotelben 2024. szeptember 17-én. (MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön megbeszélést tartott a Bankszövetség képviselőivel, amelyen négy pontban kérte a bankok együttműködését – írja az MTI. 

Az egyeztetésen a magyar gazdaság helyzetének áttekintése után Nagy Márton négy kéréssel fordult a Bankszövetséghez. A tárcavezető tájékoztatta a résztvevőket a munkáshitel részleteiről, amely a 17 és 22 év közötti munkások számára nyújt a jövőben jelentős pályakezdési támogatást. A miniszter felkérte a bankok képviselőit, hogy megfelelő módon készüljenek fel a munkáshitel mielőbbi és sikeres közvetítésére.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a lakhatási problémák megoldása, az otthonteremtés továbbra is kiemelt prioritást jelent a kormány számára, ezért arra kérte a bankokat, hogy a lakáscélú hitelek THM szintjét önkéntes alapon szorítsák 5 százalék alá. Az adómentes borravaló garantálásához is biztosítani kell a megfelelő technikai feltételeket. Megállapította végül, hogy a lakosság számára a SZÉP-kártyákon jelenleg is közel 100 milliárd forintnyi szabad forrás érhető el. A kedvezményes adózású juttatás maradéktalan felhasználása és gazdaságba juttatása érdekében szükségszerűnek mutatkozik a SZÉP-kártyák digitalizálása, azaz a bankoknak lehetővé kell tenni, hogy mobiltelefonon is lehessen fizetni. Mindez szerinte jelentősen ösztönözheti a felhasználást. A felek megállapodtak abban, hogy a tárgyalások és egyeztetések a jövőben is tovább folytatódnak. A nemzetgazdasági miniszter kezdeményezte, hogy a Bankszövetség két hónapon belül dolgozza ki, az adott miniszteri kérések mikorra és hogyan teljesíthetők.