Megnyílt az idei World Press Photo, immár a Biodómban

Megnyílt az idei World Press Photo, immár a Biodómban

Megnyílt a Biodómban az idei World Press Photo kiállítás 2024. szeptember 19-én. (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Szeretném megköszönni a kiállítás szervezőinek, hogy elhozták nekünk ezt a tárlatot. S szeretném megköszönni minden kiállított fotó alkotójának a munkáját. Rendkívül fontos munkát végeznek, mert cselekvésre sarkallnak. Ők figyelmeztetnek minket feltétlen kötelességeinkre!” – ezt mondta Orbán Balázs tavaly szeptemberben a Magyar Nemzeti Múzeumban, a 2023-as World Press Photo kiállítás megnyitóján. Aztán cselekedtek: a kiállítás 18-as karikát kapott, és kirúgták az igazgatót, L. Simon Lászlót. Egyébként az incidenst megelőző hat esztendőben a Magyar Nemzeti Múzeum adott helyet a tárlatnak és közel ötvenezer látogatójuk volt évente.

Idén már nem volt olyan állami intézmény, amely befogadta volna a negyvennyolc éve minden ősszel megnyíló kiállítást, ezért egy fővárosi helyen, a félig kész Biodómban került sor a 2024-ben győztes képek bemutatására. És minden bizonnyal a tavalyi botránynak köszönhető az is, hogy több évtized után a budapesti megnyitóra eljött a World Press Photo Foundation vezetője is. Joumana El Zein Khoury beszédében meg is említette a tavalyi „sajnálatos eseményeket”, és azt is, hogy ebben a világban hiányzik a tisztelet és egymás megértésének képessége – mindent feketében vagy fehérben látunk, jónak vagy rossznak ítélünk, és nem figyelünk az árnyalatokra. Arról is szót ejtett, hogy ebben az évben a megnyitó napjáig már 160 újságíró lelte a halálát a gázai övezetben, és az idei nagydíj nyertese, Mohammed Salem most is ott van a háborús területen, és egy testvérét már elveszítette.

Egyébként volt abban valami abszurd, hogy a kiállítás szervezői, a főpolgármester, valamint az eseményt támogató holland nagykövet egy óriási üres akvárium előtt ült – az üvegfal mögött cápáknak kellett volna úszkálniuk, de talán még víz sincs benne. Karácsony Gergely a kiállítást megnyitó beszédében Cseh Tamás egy dalát, a Valóság nagybátyámat idézte, majd kifejtette: el lehet tagadni a valóságot, de az attól még létezik. Aki nem hisz a klímaváltozásban, az menjen el és nézze meg a Dunát – mondta, majd arról beszélt, ezen a helyen megismerhetik a valóságot a 18 évesnél fiatalabb állampogárok is.

Idén tehát az Állatkert végében épült Biodóm hatalmas bejárati aulájában tekinthető meg az év termése a világ legjobb és legfontosabb sajtófotóiból valamint dokumentarista fényképeiből. A kiállítás a közönség számára szeptember 20. és október 27. között minden nap (hétfőn is) látogatható lesz. A World Press Photo kiállítás arra ösztönzi a nézőket, hogy lépjenek ki a hírciklusból, és kritikusan gondolkodjanak világunk fontos témáiról. A szervezők hisznek abban, hogy a pontos, sokszínű, kiváló minőségű vizuális történetek elősegítik a kölcsönös megértést a világban.

3 851 fotós 130 országból összesen 61 062 fotót és szabadon választott formátumú pályázatot küldött be. Végül a díjazott 31 fotográfus 24 országot képvisel, ezek: Argentína, Ausztrália, Azerbajdzsán, Brazília, Kanada, Kína, Kongói Demokratikus Köztársaság, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Irán, Japán, Mianmar, Palesztina, Peru, Fülöp-szigetek, Dél-Afrika, Spanyolország, Tunézia, Törökország, Ukrajna, Egyesült Államok és Venezuela. Magyarországon van egy kísérő kiállítás is, az On The Spot stábja, Cseke Eszter és S. Takács András fotóiból.